Ga naar inhoud

Intel waarschuwt voor nieuw beveiligingslek in processors


Aanbevolen berichten

Intel heeft een waarschuwing afgegeven voor een kwetsbaarheid in Intel Core-processors waardoor een aanvaller toegang tot gevoelige informatie kan krijgen. Net als bij de Spectre- en Meltdown-aanvallen gaat het om een "speculative execution side channel" aanval, die "Lazy FP state restore" wordt genoemd.

Het probleem is aanwezig in de processor zelf en raakt daardoor alle platformen die op een Intel Core-processor draaien en van "Lazy FPU switching" gebruikmaken, zo stellen de onderzoeker van Cyberus Technology die de kwetsbaarheid ontdekten. Interne geheugenregisters in processors slaan gegevens op over de staat van elke applicatie. De staat van een applicatie moet worden opgeslagen en hersteld wanneer er van de ene naar de andere applicatie wordt omgeschakeld, wat rekenkracht kost. Om prestaties te verbeteren wordt Lazy FPU switching gebruikt om de opslag of het herstel van een FPU-staat alleen uit te voeren wanneer dit absoluut noodzakelijk is.

Een kwetsbaarheid in de Intel-processors maakt het mogelijk voor een ander proces om toegang tot de staat van een ander proces te krijgen, waardoor er gevoelige informatie kan lekken. Zo kan er toegang tot de inhoud van FPU/MMX/SSE/AVX-registers worden verkregen. "Dit is een groot probleem omdat AES-encryptiesleutels bijna altijd in de SSE-registers staan", zegt computerwetenschapper Colin Percival.

De informatie uit de registers kan langs "proces- en virtual machine grenzen" lekken, aldus de onderzoekers die het probleem vonden. Om misbruik van de kwetsbaarheid te maken moet een aanvaller al toegang tot een systeem hebben. Dit kan echter een probleem zijn in bijvoorbeeld shared hosting-omgevingen. Amazon meldt in een advisory dat de eigen infrastructuur niet kwetsbaar is en klanten niet de geheugenstaat van andere klanten kunnen uitlezen.

Tegenover The Register verklaart Intel dat Lazy FP state restore gelijk is aan het Spectre NG-lek dat onlangs werd onthuld en al jaren geleden in besturingssystemen en hypervisorsoftware is verholpen. Intel zou nu met industriepartners samenwerken om het probleem in de resterende omgevingen te verhelpen en in de komende weken zouden hiervoor updates moeten verschijnen. Zo zal Red Hat binnenkort met updates voor Red Hat Enterprise Linux 5 en 6 komen en staan er ook updates van Microsoft in de planning.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.