Ga naar inhoud

Er is een nieuwe variant van de GandCrab-ransomware ontdekt die Windows XP-systemen via smb kan infecteren


Aanbevolen berichten

Er is een nieuwe variant van de GandCrab-ransomware ontdekt die Windows XP-systemen via smb kan infecteren, waarmee het de eerste ransomware is die dit kan, zo stelt beveiligingsonderzoeker Kevin Beaumont. Oorspronkelijk werd de ransomware via e-mailbijlagen en besmette advertenties verspreid.

De nieuwste variant maakt echter ook gebruik van een smb-exploit om systemen te infecteren. Het gaat zowel om oudere Windows-versies als Windows XP en Server 2003, als nieuwere edities. De exploit maakt hiervoor gebruik van een kwetsbaarheid die ook door de WannaCry-ransomware werd gebruikt en vorig jaar maart door Microsoft werd gepatcht.

Hoewel WannaCry en Windows XP vaak samen werden genoemd werkte de exploit van WannaCry niet standaard tegen Windows XP-computers. De meeste machines die WannaCry infecteerde draaiden op Windows 7. De exploit waar GandCrab over beschikt werkt wel tegen XP. Daarmee is het de eerste ransomware die Windows XP-systemen op een wormachtige manier kan besmetten, aldus Beaumont.

Volgens de onderzoeker worden meestal organisaties met een slechte beveiliging door de ransomware getroffen en kan de meeste anti-virussoftware het vrij snel detecteren. Nu de ransomware ook legacy-systemen zoals XP en Server 2003 kan besmetten kunnen ook oudere omgevingen risico lopen waar bijvoorbeeld geen anti-virussoftware wordt gebruikt. Beheerders krijgen dan ook het advies om Microsoft Bulletin MS17–010 te installeren, aangezien deze update bescherming tegen de smb-exploit biedt.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.