Ga naar inhoud

Spectre-variant maakt datadiefstal via netwerk mogelijk


Aanbevolen berichten

Wetenschappers van de Graz University of Technology in Oostenrijk hebben een Spectre-variant ontwikkeld waarbij het mogelijk is om data van systemen op een netwerk te stelen, zonder dat een aanvaller code op deze systemen hoeft uit te voeren.

Echt snel is de NetSpectre-aanval echter niet, met een snelheid van 3 tot 60 bits per uur. Bij de oorspronkelijke Spectre-aanvallen moest een aanvaller eerst code op het systeem van het doelwit zien uit te voeren. Dat is in het geval van de NetSpectre-variant niet meer nodig. De onderzoekers hebben hun aanval gedemonstreerd op lokale netwerken en tussen virtual machines in de Google Cloud. Om de aanval uit te voeren moet er in de code die op het aangevallen systeem draait zogeheten Spectre-gadgets aanwezig. Dit zijn codefragmenten die bepaalde operaties uitvoeren.

Zodra een systeem netwerkinterfaces of API's met een Spectre-gadget blootstelt, kunnen die via NetSpectre worden aangevallen en is het mogelijk om willekeurig geheugen over het netwerk uit te lezen. De aanvaller hoeft alleen een aantal aangepaste requests naar het doelwit te sturen en de tijd te meten om een geheime waarde uit het geheugen van het aangevallen systeem te lekken. Aangezien de aanval maximaal 60 bits aan data per uur kan opleveren, kan het dagen duren voordat encryptiesleutels of tokens zijn gestolen, zo meldt The Register.

Toch stellen de onderzoekers dat NetSpectre een grote verschuiving is ten opzichte van de eerste Spectre-aanvallen. Niet alleen is NetSpectre op afstand uit te voeren, ook lopen veel meer en meer soorten apparaten risico. "Er moet nu ook rekening met Spectre-aanvallen worden gehouden op apparaten die geen code van de aanvaller draaien", aldus de conclusie van het onderzoeksrapport (pdf). Verder stellen de onderzoekers dat NetSpectre ook te gebruiken is om de beveiligingsmaatregel address-space layout randomization te verslaan. Red Hat komt vandaag met meer informatie over de aanval. Systemen die updates tegen de eerdere Spectre-aanvallen hebben ontvangen zijn ook beschermd tegen NetSpectre, aldus Intel.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.