Ga naar inhoud

EFF komt met Star Trek-woordenlijst voor passphrases


Aanbevolen berichten

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF heeft woordenlijsten uitgebracht die op Game of Thrones, Star Trek, Star Wars en Harry Potter zijn gebaseerd en gebruikers moeten helpen bij het genereren van willekeurige passphrases. Een passphrase is een wachtwoord dat uit meerdere woorden bestaat.

Beveiligingsexpert adviseren passphrases boven een normaal wachtwoord omdat ze eenvoudiger te onthouden en lastiger te kraken of te raden zijn. Om mensen te helpen bij het kiezen van willekeurige woorden voor hun passphrase zijn er verschillende systemen bedacht. De bekendste woordenlijst is de Diceware-lijst van Arnold Reinhold die in 1995 werd gepubliceerd en 7776 woorden bevat.

Door verschillende keren met een dobbelsteen te rollen komt er een getal uit, dat met een woord op de woordenlijst overeenkomt, vandaar ook de naam Diceware. Op deze manier kan er geheel willekeurig een passphrase van verschillende woorden worden samengesteld. In 2016 publiceerde de EFF al verschillende woordenlijsten die met een dobbelsteen kunnen worden gebruikt.

Vanwege Dragon Con 2018 dat afgelopen weekend en vandaag in Atlanta plaatsvindt heeft de EFF verschillende nieuwe woordenlijsten gepubliceerd die op Game of Thrones (pdf, txt), Star Trek (pdf, txt), Star Wars (pdf, txt) en Harry Potter (pdf, txt) zijn gebaseerd. De woorden op de woordenlijsten zijn afkomstig van verschillende officiële encyclopedieën en Wiki-pagina's. Elke woordenlijst bestaat uit 4.000 unieke woorden, die één keer zijn herhaald.

De lijsten zijn geoptimaliseerd voor een dobbelsteen met 20 zijden. Gebruikers krijgen wel het advies om de woorden nadat ze zijn gekozen niet te veranderen of opnieuw de dobbelsteen te rollen omdat ze de eerdere gekozen woorden niet fijn vinden. Volgens de EFF is een aanvaller die weet welke woordenlijst de gebruiker heeft gebruikt en over een computer beschikt die 15 miljoen wachtwoorden per seconden kan proberen, nog steeds 2000 jaar bezig om alle mogelijke combinaties te proberen, waarbij het gemiddeld 1000 jaar duurt om een wachtwoord te kraken.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.