Ga naar inhoud

Meer dan helft 1 miljoen populairste websites over op https


 Delen

Aanbevolen berichten

Meer dan de helft van de 1 miljoen populairste websites biedt inmiddels een beveiligde verbinding aan. In februari van dit jaar ging het nog om 38 procent, zo blijkt uit cijfers van beveiligingsonderzoeker Scott Helme. De groei leek begin dit jaar af te nemen, maar laat inmiddels weer een sterke stijging zien.

In augustus van dit jaar wees bijna 52 procent van de Top 1 miljoen websites volgens Alexa naar https. Een jaar geleden ging het nog om zo'n 30 procent en in 2016 was iets meer dan 13 procent van de websites via https bereikbaar. Een groot deel van de https-websites maakt voor het aanbieden van een beveiligde verbinding gebruik van tls-certificaten die van Let's Encrypt afkomstig zijn. Deze certificaatautoriteit biedt gratis tls-certificaten aan.

Naast normale tls-certificaten kunnen websites ook voor een Extended Validation (EV) tls-certificaat kiezen. Deze certificaten moeten gebruikers meer zekerheid geven over de identiteit van de website die ze bezoeken. Bij EV tls-certificaten wordt de naam van de entiteit die het certificaat heeft aangevraagd in de adresbalk van de browser weergegeven.

Voordat het certificaat wordt uitgegeven vindt er een uitgebreidere controle plaats dan bij normale tls-certificaten het geval is. EV tls-certificaten zijn dan ook duurder dan normale tls-certificaten en worden anders door de browser weergegeven. Ondanks de stijging van het aantal websites met een tls-certificaat is er geen groei zichtbaar in het aantal websites met een EV tls-certificaat. Volgens Helme laten de cijfers zien dat we op weg zijn naar een honderd procent versleuteld web.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites


 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...