Ga naar inhoud

Frankrijk maakt zelf ontwikkeld besturingssysteem open source


 Delen

Aanbevolen berichten

De Franse overheid heeft een zelf ontwikkeld beveiligd besturingssysteem open source gemaakt. Het op Linux-gebaseerde Clip OS is ontwikkeld door het Franse nationale bureau voor beveiliging van informatiesystemen (ANSSI) en maakt het mogelijk om publieke en gevoelige gegevens los van elkaar op dezelfde computer te verwerken. Hiervoor creëert het besturingssysteem twee compleet gescheiden omgevingen.

Volgens ANSSI beschikt Clip OS over verschillende beveiligingsmaatregelen waardoor het zeer resistent tegen kwaadaardige code is en gevoelige informatie kan beschermen. Tevens biedt het partitioneringsmechanismen zodat publieke en gevoelige informatie gelijktijdig op dezelfde computer in gescheiden omgevingen kan worden verwerkt. Clip OS kan zowel op "security gateways" als werkstations en laptops worden geïnstalleerd.

De website van Clip OS laat weten dat het besturingssysteem veel gemeen heeft met Qubes OS. Dit is ook een beveiligd besturingssysteem dat een "security by isolation" aanpak implementeert, wat het doet door verschillende programma's via virtualisatie van elkaar te scheiden.De manier waarop Clip OS en Qubes OS omgevingen van elkaar isoleren verschilt echter, aldus ANSSI. Ook hebben beheerders binnen Clip OS een andere rol en mogelijkheden dan bij Qubes OS het geval is.

Op dit moment is er nog geen kant-en-klare versie van Clip OS voor eindgebruikers beschikbaar. Om ervoor te zorgen dat het besturingssysteem verder kan worden ontwikkeld en er wordt ingespeeld op behoeften van gebruikers is Clip OS open source gemaakt. ANSSI zal daarbij toezien op de ontwikkeling en het project blijven beheren. Het besturingssysteem bevindt zich nog in alfafase.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites


 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...