Ga naar inhoud

Google logt gebruikers automatisch in op Chrome bij gebruik Google-diensten


Aanbevolen berichten

Google is onder vuur komen te liggen nu bekend is geworden dat wanneer Chrome-gebruikers op een Google-dienst inloggen zoals Gmail, de browser automatisch op het Google-account wordt ingelogd. Dit wordt zonder toestemming en duidelijke kennisgeving aan gebruikers gedaan.

De synchronisatiefeature die gebruikersgegevens naar Google stuurt wordt niet automatisch door Chrome ingeschakeld. Dat vereist een aanvullende stap van gebruikers. "Dus in theorie zouden je gegevens lokaal moeten blijven", parafraseert Matthew Green, cryptograaf en hoogleraar aan de Johns Hopkins University, het Chrome-team.

Green stelt dat de aanpassing grote gevolgen voor de privacy en het vertrouwen in Chrome en Google heeft. Zo noemt hij de gebruikersinterface van Chrome-sync een "dark pattern" die gebruikers zo ver probeert te krijgen dat ze hun gegevens synchroniseren. Ook heeft de beslissing van Google gevolgen voor de privacy. "De Chrome-ontwikkelaars claimen dat met "sync" uitgeschakeld, er geen privacygevolgen zijn. Dit is misschien waar, maar wanneer er om meer informatie werd gevraagd wist niemand het zeker te weten."

Een ander kritiekpunt is dat de nieuwe werking van Chrome niet in het privacybeleid stond vermeld. Google heeft inmiddels aangegeven dat het dit gaat aanpassen. Toch heeft Green het vertrouwen in het bedrijf opgegeven en laat hij in een blogposting weten dat hij stopt met het gebruik van Chrome. De hoogleraar staat niet alleen in zijn kritiek. Ook beveiligingsexpert en voormalig Google-beveiligingstopman Michal Zalewski haalt uit naar de beslissing.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites


 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...