Ga naar inhoud

Laptopfabrikant Purism lanceert eigen usb-beveiligingssleutel


 Delen

Aanbevolen berichten

De op privacy en security gerichte laptopfabrikant Purism heeft een eigen usb-beveiligingssleutel gelanceerd, die ook kan worden gebruikt om te controleren of laptops tijdens het verzendproces zijn onderschept en aangepast. De Librem Key fungeert als een tweede factor tijdens het inloggen.

Gebruikers moeten naast hun wachtwoord ook de beveiligingssleutel aansluiten om toegang tot een systeem of account te krijgen. Ook is het mogelijk om GPG-sleutels op de sleutel op te slaan, zodat ze beschermd zijn tegen aanvallers die de laptop compromitteren. Wanneer de opgeslagen GPG-sleutels nodig zijn moet de gebruiker de sleutel aansluiten en zijn pincode invoeren, waarna het mogelijk is om te versleutelen, ontsleutelen, signeren of authenticeren.

Er zijn verschillende fabrikanten van usb-beveiligingssleutels. Zo kondigde Google onlangs een eigen usb-beveiligingssleutel aan. De Librem Key is op open hardware, vrije firmware en vrije gebruikersapplicaties gebaseerd. Verder is de sleutel zo ontwikkeld dat die met de producten van Purism is te integreren. Zo kan de Librem Key worden aangesloten om automatisch de harde schijf te ontsleutelen, automatisch de laptop te vergrendelen wanneer de sleutel wordt verwijderd en kan er via de sleutel worden ingelogd.

Een andere feature die de sleutel biedt is de integratie met het "Heads BIOS" van Purism, die tegen manipulatie bestand zou moeten zijn. Via Heads is het mogelijk om aan te tonen dat het BIOS niet is aangepast. BIOS staat voor basic input/output system en is een verzameling basisinstructies voor de communicatie tussen het besturingssysteem en de hardware. Het is essentieel voor de werking van de computer en tevens de eerste belangrijke software die wordt geladen. Manipulatie van het BIOS kan grote gevolgen voor de veiligheid van het systeem hebben.

De Librem Key beschikt over een feature waarmee het mogelijk is om te controleren of het BIOS is aangepast. De sleutel laat afhankelijk van de uitkomst een groen of rood licht zien. Verder biedt Purism de optie om tijdens de productie van een laptop die met een Librem Key te koppelen. Beide producten worden dan los van elkaar verzonden. Klanten kunnen zo meteen controleren of hun laptop tijdens het verzendproces is onderschept en aangepast.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites


 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...