Ga naar inhoud

ICANN vervangt met succes DNSSEC-sleutels


Aanbevolen berichten

De ICANN, de organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer van domeinnaamextensies, heeft het cryptografische sleutelpaar voor het DNSSEC-protocol vervangen. Dit staat ook wel bekend als de ‘roll-over’ van de root zone Key Siging Key (KSK). Het sleutelpaar vormt de basis van de hele DNSSEC-infrastructuur.

Het Domain Name System (DNS) is vergelijkbaar met het telefoonboek en vertaalt onder andere domeinnamen naar ip-adressen. DNSSEC is een verzameling extensies voor het DNS-protocol waarmee DNS-informatie digitaal wordt ondertekend en moet voorkomen dat internetgebruikers naar malafide website worden geleid.

Het vervangen van het sleutelpaar was spannend omdat het de eerste keer was dat de sleutel werd gewijzigd sinds DNSSEC in 2010 in gebruik werd genomen. Aanvankelijk zou het vervangen van de KSK op 11 oktober 2017 plaatsvinden, maar dat werd toen uitgesteld uit angst voor grote problemen voor veel internetgebruikers.

Volgens ICANN is nu alles voltooid met ‘minimale verstoring van het wereldwijde internet’. “Op het eerste gezicht lijkt er geen significant aantal internetgebruikers te zijn dat negatief wordt beïnvloed door het wijzigen van de sleutel”, aldus de ICANN.

Vanwege het geringe aantal klachten spreekt de organisatie van een succesvolle overgang naar de nieuwe Key Signing Key, ook wel bekend als KSK 2017. ICANN gaat nu verder met de volgende stap in het rollover-proces: het revoken van de oude KSK (KSK 2010). Dit zal plaatsvinden in het eerste kwartaal van 2019.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.