Ga naar inhoud

Linux-systemen kwetsbaar door beveiligingslek in Systemd


Aanbevolen berichten

Linux-systemen zijn kwetsbaar door een beveiligingslek in de DHCPv6-client van Systemd, waardoor een aanvaller op een lokaal netwerk willekeurige code op andere systemen op het netwerk kan uitvoeren door alleen een DHCPv6-packet te versturen. Systemd biedt een verzameling tools waarmee Linux-systemen zijn te beheren, waaronder een systeem- en servicemanager.

Veel Linux-distributies, zoals Ubuntu, Linux Mint en Red Hat, maken er gebruik van. Daarnaast biedt het een DHCPv6-client die automatisch wordt ingeschakeld bij het inschakelen van ipv6-ondersteuning. Deze client blijkt de buffergrootte van DHCPv6-packets niet goed bij te houden, wat uiteindelijk kan leiden tot een buffer overflow. Een kwaadaardige host op hetzelfde netwerk als het slachtoffer kan zich voordoen als een DHCPv6-server en vervolgens misbruik van deze kwetsbaarheid maken om een denial of service te veroorzaken of code op het systeem van het slachtoffer uit te voeren.

Een update is inmiddels ontwikkeld en zal aan Linux-distributies worden toegevoegd, zo meldt The Register. Beveiligingsexpert Robert Graham heeft de kwetsbaarheid onder de loep genomen en stelt dat het probleem zich niet had mogen voordoen als er was geleerd van de lessen uit het verleden.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites


 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...