Ga naar inhoud

Mozilla test privacyvriendelijk verzamelen van telemetrie


Aanbevolen berichten

Mozilla test op dit moment een systeem dat op een privacyvriendelijke wijze telemetriegegevens van Firefox Nightly-gebruikers verzamelt. Om browsers te kunnen verbeteren verzamelen alle browserontwikkelaars statistieken en andere data over gebruikers en analyseren die vervolgens.

In het geval van Firefox moeten gebruikers hier toestemming voor geven. Toch moeten gebruikers in dit geval Mozilla vertrouwen dat hun data niet wordt misbruikt, op straat belandt of met een andere partij wordt gedeeld, zegt Mozillas Robert Helmer. Mozilla wil echter naar een situatie toe waarbij gebruikers de browserontwikkelaar niet meer hoeven te vertrouwen, zeker als het om gevoelige gegevens gaat die nu alleen via een opt-in zijn te verkrijgen.

Een nieuw systeem genaamd Prio dat is ontwikkeld door wetenschappers van Stanford University moet hierbij helpen. Het idee achter Prio is dat voor de meeste gevallen het niet nodig is om individuele data van gebruikers te verzamelen, maar alleen geaggregeerde gegevens. Prio, dat zich in het publieke domein bevindt, laat Mozilla geaggregeerde gegevens verzamelen, zonder dat de individuele data van gebruikers wordt verzameld.

Het doet dit door de browser de gegevens van gebruikers in twee delen op te laten splitsen. Deze gegevens worden vervolgens elk naar een verschillende server gestuurd. Individueel vertellen de gegevens niets over de gerapporteerde data, maar wel wanneer ze worden samengevoegd. Elke server verzamelt de datadelen van gebruikers en voegt deze delen samen. Vervolgens nemen de servers hun totaalwaarde en voegen die samen. Het resultaat is de totale waarde van alle gebruikers. Zolang één server eerlijk is, is er geen mogelijkheid om de individuele waarden van gebruikers te herleiden, zegt Helmer.

Mozilla heeft Prio gedurende een periode van zes weken onder Firefox Nightly-gebruikers getest. "Zodra we hebben gevalideerd dat het naar behoren werkt en het de privacygaranties biedt die we vereisen, kunnen we het toepassen waar het nodig is", aldus Helmer. Mozilla zal in de toekomst meer details over het systeem geven.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites


 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...