Ga naar inhoud

Emotet-malware kan e-mails van besmette systemen stelen


Aanbevolen berichten

De Emotet-malware, waar de Amerikaanse overheid in juli nog voor waarschuwde, is van een nieuwe feature voorzien waardoor het op besmette systemen alle e-mails van 180 dagen en nieuwer kan stelen. Daardoor krijgen mogelijk tienduizenden systemen de komende dagen met datalekken te maken.

Dat meldt securitybedrijf Kryptos Logic. Volgens het Computer Emergency Readiness Team van de Amerikaanse overheid (US-CERT) is Emotet één van de meest schadelijke malware-exemplaren voor zowel de publieke als private sectoren. Emotet is een Trojan die voornamelijk fungeert als een downloader of dropper van andere malware. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om bankmalware of ransomware. Emotet wordt voornamelijk verspreid via e-mailbijlagen.

Eerder deze maand werd nog bekend dat een Amerikaans waterleidingbedrijf door Emotet was getroffen, alsmede 600 systemen van Amerikaanse openbare bibliotheken. Naast het installeren van andere malware was Emotet al in staat om op besmette systemen de adresboeken van Outlook- en Exchange-gebruikers te stelen. Nu is er een nieuwe module aan de malware toegevoegd waardoor ook alle e-mails van 180 dagen en nieuwer worden gestolen.

Daardoor is de malware ook tot cyberspionage in staat, aldus Kryptos Logic. De module om e-mails te stelen kan ook onder bestaande infecties worden uitgerold. "In andere woorden, Emotet zal de komende dagen waarschijnlijk talloze e-mails van tienduizenden besmette systemen stelen", zo stelt het securitybedrijf. Eerder meldde het US-CERT al dat Emotet lastig is te verwijderen vanwege de wormachtige manier waarop het zich binnen netwerken kan verspreiden.

Update

Naar aanleiding van de nieuwe module om e-mails te stelen heeft de Duitse overheid, via het Computer Emergency Response Team der Bundesverwaltung, op Twitter een waarschuwing gegeven en adviseert organisaties om verkeer naar bekende Emotet-servers te blokkeren.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.