Ga naar inhoud

SIDN: groen slotje zegt niets over betrouwbaarheid website


Aanbevolen berichten

Een groen slotje in de adresbalk van de browser zegt niets over de betrouwbaarheid van een website, iets waar veel internetgebruikers zich niet bewust van zijn, zo laat de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) weten, de organisatie die de .nl-domeinnamen beheert.

De SIDN reageert naar aanleiding van een uitzending van het televisieprogramma Kassa over "Tikkiefraude", waarbij slachtoffers naar phishingsites worden gelokt. Gebruikers die op straat door Kassa worden benaderd laten weten dat ze bij het beoordelen van de betrouwbaarheid van een website naar het groene slotje kijken. Het slot-icoon geeft echter alleen maar weer dat er een beveiligde verbinding tussen de website en bezoeker is en kan worden gebruikt om de identiteit van de website vast te stellen. Het zegt niets over de betrouwbaarheid of veiligheid van de achterliggende website.

"Criminelen installeren ook op phishingsites een groen slotje om het vertrouwen van de klant te winnen. Het slotje alleen zegt dus eigenlijk niks. Heel verwarrend voor de consument", aldus de SIDN. Ook blijkt dat mensen niet altijd weten wat de juiste domeinnaam van hun bank is. "Het slotje is altijd een beetje tricky advies geweest omdat het eigenlijk niet zoveel zegt over met wie je aan het communiceren bent", stelt Michel van Eeten, hoogleraar internetveiligheid bij de TU Delft, in de uitzending. "De banken hebben zoveel nadruk op dat slotje gelegd waardoor mensen nu denken dat als ze het slotje zien dat het veilig is. Dat is niet zo. Elke crimineel heeft tegenwoordig ook een slotje. Dit hebben we zoveel nadruk gegeven dat mensen nu eigenlijk verkeerd getraind zijn."

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.