Ga naar inhoud

Microsoft dicht actief aangevallen kwetsbaarheid in Windows


Aanbevolen berichten

Tijdens de patchdinsdag van november heeft Microsoft een actief aangevallen kwetsbaarheid in Windows gedicht. Via het beveiligingslek konden aanvallers die al toegang tot een systeem hadden hun rechten verhogen. In totaal verhielp Microsoft 62 kwetsbaarheden in IE, Edge, Windows, Microsoft Office, ChakraCore, .NET Core Skype for Business en verschillende andere pakketten.

Het actief aangevallen beveiligingslek werd op 17 oktober door anti-virusbedrijf Kaspersky Lab ontdekt en aan Microsoft gerapporteerd. De kwetsbaarheid werd gebruikt bij de installatie van malware, zodat die lastiger te verwijderen zou zijn. Het beveiligingslek alleen is niet voldoende om een systeem te compromitteren. Een aanvaller moet al in staat zijn om code op het systeem uit te voeren. Een niet nader aantal genoemd gebruikers in het Midden-Oosten was doelwit van de aanval.

Verder stelt Microsoft dat er een kwetsbaarheid in de Windows Advanced Local Procedure Call (ALPC) is gepatcht waarvan de details voor het uitkomen van de update al bekend waren. Via het beveiligingslek kan een aanvaller ook zijn rechten op een al gecompromitteerd systeem verhogen. Er zijn echter geen aanvallen waargenomen die misbruik van het lek maken.

Tevens zijn er meerdere kwetsbaarheden in Microsoft Outlook gepatcht. Via een speciaal geprepareerd RWZ-bestand had een aanvaller willekeurige code op het systeem kunnen uitvoeren en dit in het ergste geval volledig kunnen overnemen. Voor het uitvoeren van de aanval was het wel vereist dat het RWZ-bestand binnen Outlook werd geopend.

Ook een kwetsbaarheid in Windows Search waardoor systemen konden worden overgenomen behoort tot het verleden. Om het lek te misbruiken moest een aanvaller een speciaal gepreprareerd bericht naar de Windows Search-service sturen. Het beveiligingslek kon zowel door een lokale aanvaller als remote aanvaller worden aangevallen. In dit laatste geval moest de aanvaller wel geauthenticeerd zijn. De updates zullen op de meeste systemen automatisch worden geïnstalleerd.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.