Ga naar inhoud

Lenovo mag zaak Superfish-adware voor 7,3 miljoen dollar schikken


Aanbevolen berichten

Lenovo mag doorgaan met het schikken van de massaclaim die wegens de Superfish-adware in de VS was aangespannen. Een Amerikaanse rechtbank gaf vorige week toestemming voor een schikking van 7,3 miljoen dollar. De definitieve goedkeuring van het voorstel is echter afhankelijk van een federale rechter.

Als de schikking plaatsvindt zal er 8,3 miljoen dollar voor gedupeerde Lenovo-gebruikers in de Verenigde Staten beschikbaar komen. Naast de 7,3 miljoen dollar van Lenovo zal Superfish 1 miljoen dollar beschikbaar maken, zo meldt Bloomberg Law. Superfish is een programma dat ssl-verbindingen onderschepte om advertenties te injecteren. De adware gebruikte hiervoor een eigen rootcertificaat.

Onderzoekers slaagden erin om het wachtwoord te kraken dat de privésleutel van het Superfish-certificaat gebruikte. Daardoor was het in bepaalde gevallen mogelijk om man-in-the-middle-aanvallen tegen systemen uit te voeren waarop Superfish en het certificaat geïnstalleerd waren. In totaal bleek Superfish op meer dan 40 verschillende type laptops te zijn geïnstalleerd.

Vanwege het Superfish-debacle kondigde Lenovo verschillende maatregelen aan. Zo werd er een verwijdertool gepubliceerd en deed de fabrikant de belofte dat het in de toekomst schonere computers met minder vooraf geïnstalleerde software gaat leveren. Ook volgde een gratis abonnement van zes maanden op de virusscanner van McAfee. Daarnaast werd er herstelmedia zonder Superfish geleverd.

Eerder dit jaar trof Lenovo een schikking van 3,5 miljoen dollar met de Amerikaanse toezichthouder FTC. Als onderdeel van deze schikking moet Lenovo ook de nadrukkelijke toestemming van gebruikers hebben voordat het in de toekomst dergelijke software installeert. Tevens moet het bedrijf de komende 20 jaar een uitgebreid softwarebeveiligingsprogramma implementeren voor de meeste consumentensoftware die standaard op laptops wordt meegeleverd.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.