Ga naar inhoud

Privacy-OS Tails waarschuwt VM-gebruikers voor niet-vrije software


Aanbevolen berichten

Er is een nieuwe versie van het op privacy gerichte besturingssysteem Tails verschenen dat gebruikers van een virtual machine waarschuwt voor de risico's als er geen gebruik van vrije software wordt gemaakt. Tails staat voor The Amnesic Incognito Live System en is een volledig op Linux-gebaseerd besturingssysteem dat speciaal is ontwikkeld om de privacy en anonimiteit van gebruikers te beschermen.

Tails is vanaf een usb-stick of dvd te starten. Het is echter ook mogelijk om het besturingssysteem via een virtual machine te starten. Gebruikers hoeven in dit geval niet over een usb-stick of dvd te beschikken om met Tails aan de slag te gaan. Het brengt echter ook risico's met zich mee. Zowel de virtualisatiesoftware dat voor de virtual machine wordt gebruikt als het host-systeem waarop de virtualisatiesoftware draait kunnen namelijk zien wat de gebruiker in Tails aan het doen is, aldus de ontwikkelaars.

Tails waarschuwde al als er niet-vrije virtualisatiesoftware werd gebruikt. Deze waarschuwing is nu verder uitgebreid. Ook wanneer er vrije virtualisatiesoftware op een niet-vrij besturingssysteem wordt gebruikt krijgen gebruikers een waarschuwing te zien. In deze waarschuwing wordt aangeraden om zowel voor de virtualisatiesoftware als het besturingssysteem vrije software te gebruiken.

Vrije software is software die gebruikers rechten toekent voor het gebruiken, kopiëren of verspreiden van de software. Dit kan zowel tegen betaling als gratis. Daarbij moet de broncode beschikbaar zijn. Tails is zelf ook vrije software. Updaten naar de nieuwste versie van Tails, met versienummer 3.11, kan via Tails.boum.org.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.