Ga naar inhoud

Windows 10 waarschuwt voor wifi-netwerken met WEP of TKIP


Aanbevolen berichten

De nieuwste versie van Windows 10 waarschuwt gebruikers die verbinding met wifi-netwerken maken die via WEP of TKIP beveiligd zijn. In toekomstige Windows-versies zal het zelfs niet meer mogelijk zijn om dergelijke netwerken te gebruiken, zo heeft Microsoft aangekondigd.

Met de Windows 10 May 2019 Update (versie 1903) verschijnt er een melding als gebruikers verbinding willen maken met een netwerk dat via WEP of TKIP is beveiligd. Volgens Microsoft is dit niet veilig, aangezien het om oudere beveiligingsstandaarden gaat die bekende kwetsbaarheden bevatten. Als sinds het begin van deze eeuw hebben onderzoekers aangetoond dat de encryptie van Wired Equivalent Privacy (WEP) eenvoudig is te kraken.

Temporal Key Integrity Protocol (TKIP) werd vanwege de beveiligingsproblemen met WEP als tijdelijke oplossing gepresenteerd, maar ook dit protocol bevatte kwetsbaarheden. De Wi-Fi Alliance besloot het gebruik van TKIP voor nieuwe wifi-netwerken van 2011 te verbieden en sinds 2012 wordt TKIP door geen enkel draadloos apparaat meer ondersteund.

Windows 10-gebruikers die met de melding worden geconfronteerd krijgen het advies om een ander betrouwbaar wifi-netwerk in de omgeving te gebruiken of de beveiliging van de wifi-router aan te passen als het om het thuisnetwerk gaat. Wanneer de router geen nieuwere beveiliging ondersteunt raadt Microsoft aan om de aanschaf van een nieuwe wifi-router te overwegen.

Microsoft is daarnaast van plan om de ondersteuning van WEP en TKIP te stoppen. In toekomstige Windows-versies zal het niet meer mogelijk zijn om met dergelijke wifi-netwerken verbinding te maken. "Wifi-routers moeten worden geüpdatet om AES-encryptie te gebruiken, beschikbaar met WPA2 en WPA3", aldus de softwaregigant.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.