Ga naar inhoud

Bijna 1 miljoen Windows-systemen kwetsbaar door RDP-lek


Aanbevolen berichten

Bijna 1 miljoen Windows-systemen die via internet toegankelijk zijn missen een belangrijke beveiligingsupdate die eerder deze maand verscheen en lopen zodoende risico om door een computerworm besmet te worden. Daarvoor waarschuwt beveiligingsonderzoeker Robert Graham.

Het gaat om een kwetsbaarheid in de Remote Desktop Service van Windows waardoor een aanvaller kwetsbare systemen kan overnemen. Hiervoor hoeft er alleen verbinding via het remote desktopprotocol te worden gemaakt. Er is geen interactie van slachtoffers vereist en de aanvaller hoeft niet over inloggegevens te beschikken.

Vanwege de ernst van het beveiligingslek besloot Microsoft ook niet meer ondersteunde besturingssystemen zoals Windows XP en Server 2003 van een noodpatch te voorzien. Op een schaal van 1 tot en met 10 wat betreft de ernst van het lek, werd het met een 9,8 beoordeeld. Ook waarschuwde de softwaregigant voor de mogelijkheid van een nieuwe WannaCry-achtige uitbraak. Vorige week liet antivirusbedrijf McAfee weten dat het een werkende exploit voor het beveiligingslek had ontwikkeld.

Graham wilde weten hoe groot de dreiging is en voerde een scan uit op internet, waarbij er specifiek op poort 3389 werd gescand. Dit is de standaardpoort die wordt gebruikt om via het remote desktopprotocol verbinding te maken. Dit leverde zo'n 950.000 systemen op die via poort 3389 toegankelijk zijn en de beveiligingsupdate van Microsoft niet hebben geïnstalleerd.

"Dit houdt in dat wanneer de worm uitbreekt, die waarschijnlijk deze miljoen apparaten zal infecteren. Dit zal mogelijk zorgen voor een incident dat net zo schadelijk is als WannaCry en notPetya in 2017, en mogelijk erger, aangezien hackers sindsdien hun vaardigheden hebben verbeterd om deze dingen voor ransomware en andere narigheid te misbruiken", aldus Graham. Organisaties krijgen dan ook het dringende advies om de update zo snel als mogelijk te installeren.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.