Ga naar inhoud

Ontwikkelaars GandCrab-ransomware kondigen afscheid aan


Aanbevolen berichten

De ontwikkelaars van de GandCrab-ransomware hebben op internet hun afscheid aangekondigd, wat ook gevolgen voor recent gemaakte slachtoffers heeft. De Nederlandse politie waarschuwde eind vorig jaar nog voor GandCrab. De ransomware versleutelt bestanden en eist losgeld voor het ontsleutelen.

GandCrab wordt verspreid via e-mailbijlagen en besmette advertenties. In februari van dit jaar verscheen er een gratis decryptietool waarmee slachtoffers van verschillende GandCrab-versies hun bestanden kosteloos konden ontsleutelen. Volgens Europol wist de ransomware vorig jaar bijna 500.000 slachtoffers te maken.

De ontwikkelaars van GandCrab claimen dat de ransomware ze genoeg geld heeft opgeleverd om met pensioen te gaan. Naar eigen zeggen heeft de ransomware een bedrag van 2 miljard dollar gegenereerd, waarvan de ontwikkelaars 150 miljoen dollar per jaar zouden hebben opgestreken. GandCrab werd als een 'ransomware as a service' aangeboden. Via dergelijke diensten kunnen criminelen op eenvoudige wijze over ransomware beschikken, waarbij er een deel van de inkomsten naar de ontwikkelaar van de ransomware gaat. Criminelen moeten in dit geval de ransomware nog wel zelf verspreiden.

In een bericht op een forum voor cybercriminelen kondigen de ontwikkelaars nu hun afscheid aan. "We hebben bewezen dat je in een jaar geld voor een heel leven kan verdienen", zo stellen ze. Als gevolg van het afscheid stoppen de ontwikkelaars met de advertenties voor GandCrab en hebben hun partners gevraagd om ook de verspreiding stop te zetten. Daarnaast krijgen slachtoffers het advies om nu te betalen, aangezien hun decryptiesleutels later deze maand worden verwijderd, wat inhoudt dat bestanden niet meer zijn te ontsleutelen. Het bericht van de ontwikkelaars werd gedeeld door de beveiligingsonderzoekers Damian en David Montenegro.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.