Ga naar inhoud

Microsoft waarschuwt voor verspreiding van Linux-worm


Aanbevolen berichten

Microsoft heeft een waarschuwing afgegeven voor een Linux-worm die zich op dit moment verspreidt via een lek in de e-mailserversoftware Exim. Beheerders krijgen het advies om de beschikbare beveiligingsupdate te installeren. Volgens Microsoft beschikt het Azure-cloudplatform over maatregelen om de verspreiding van de worm te beperken, maar lopen ongepatchte klanten nog steeds het risico geïnfecteerd te raken.

Via de kwetsbaarheid in Exim kan een aanvaller op afstand kwetsbare e-mailservers overnemen. Gebruikers van Azure virtual machines (vm) zijn zelf verantwoordelijk voor het updaten van de besturingssystemen die ze op deze machines draaien. Klanten kunnen bijvoorbeeld op een Azure-vm een mailserver installeren. "Aangezien een worm actief misbruik maakt van dit beveiligingslek, roept Microsoft klanten op om Azure security best practices te volgen en de patch te installeren of anders de netwerktoegang tot virtual machines met kwetsbare Exim-versies te beperken.

Microsoft stelt dat er een gedeeltelijke oplossing voor kwetsbare systemen is. Via Network Security Groups (NSGs) is het mogelijk om netwerkverkeer te filteren of blokkeren. Op deze manier is de worm te blokkeren. Kwetsbare systemen lopen echter nog steeds risico als het ip-adres van de aanvaller door Network Security Groups wordt toegestaan. Aanvallers gebruiken de kwetsbaarheid in Exim op dit moment om cryptominers op systemen te installeren. Volgens een scan van zoekmachine Shodan zouden er wereldwijd 3,6 miljoen kwetsbare mailservers zijn, waaronder 137.000 servers in Nederland.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.