Ga naar inhoud

Decryptietool voor nieuwste versie GandCrab-ransomware


Aanbevolen berichten

Er is een gratis decryptietool voor de nieuwste versie van de GandCrab-ransomware verschenen waarmee slachtoffers kosteloos hun bestanden kunnen terugkrijgen. Eerdere decryptietools hebben meer dan 30.000 slachtoffers geholpen bij het kosteloos ontsleutelen van hun bestanden.

Dat heeft antivirusbedrijf Bitdefender bekendgemaakt. De ontwikkelaars van GandCrab kondigden begin deze maand hun afscheid aan. Ze hadden naar eigen zeggen voldoende geld met de ransomware verdiend. GandCrab werd als een 'ransomware as a service' aangeboden. Via dergelijke diensten kunnen criminelen op eenvoudige wijze over ransomware beschikken, waarbij er een deel van de inkomsten naar de ontwikkelaar van de ransomware gaat. Criminelen moeten in dit geval de ransomware nog wel zelf verspreiden.

Volgens Bitdefender heeft GandCrab naar schatting meer dan 1,5 miljoen slachtoffers gemaakt. Voor verschillende versies van de ransomware werden decryptietools ontwikkeld waarmee slachtoffers hun versleutelde bestanden kunnen ontsleutelen. Bogdan Botezatu van Bitdefender stelt dat deze decryptietools de positie van de ransomware-operators verzwakte, omdat nieuwe slachtoffers liever besloten te wachten op een nieuwe decryptietool dan het losgeld te betalen. Uiteindelijk hebben 30.000 mensen van deze decryptietools gebruik gemaakt.

In februari verscheen er een decryptietool die met GandCrab versie 5.0.4 tot en met versie 5.1 werkte. De ransomware-ontwikkelaars kwamen vervolgens met versie 5.2 die niet met deze tool kon worden ontsleuteld. Bitdefender heeft nu een update voor de decryptietool uitgebracht zodat ook slachtoffers van GandCrab versie 5.2 worden geholpen. De decryptietool is te downloaden via No More Ransomware, een project dat mede door de Nederlandse politie werd gestart.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.