Ga naar inhoud

OpenSSH krijgt bescherming tegen aanvallen zoals Spectre


Aanbevolen berichten

OpenSSH krijgt bescherming tegen sidechannelaanvallen zoals Spectre, Meltdown, Rowhammer en Rambleed, zo blijkt uit een nieuwe feature die is ontwikkeld. OpenSSH, ook bekend als OpenBSD Secure Shell, is een verzameling van netwerktools gebaseerd op het SSH-protocol, en laat gebruikers op een beveiligde manier op bijvoorbeeld servers inloggen of op afstand machines beheren.

Bij sidechannelaanvallen zoals Spectre, Meltdown en Rowhammer kunnen aanvallers toegang tot informatie in het geheugen krijgen waar ze eigenlijk geen toegang toe horen te hebben. Hierdoor is het bijvoorbeeld mogelijk om encryptiesleutels te achterhalen. Er is nu een feature voor OpenSSH ontwikkeld die privésleutels in het geheugen tegen dergelijke aanvallen beschermt.

Privésleutels worden met een symmetrische sleutel versleuteld die is afgeleid van een relatief grote "prekey" die uit 16KB aan willekeurige data bestaat. Een aanvaller moet in dit geval de volledige prekey zien te achterhalen voordat de afgeschermde privésleutel kan worden ontsleuteld. Volgens de ontwikkelaar is dit gezien de "bit error rates" van de huidige generatie aanvallen onwaarschijnlijk.

"Hopelijk kunnen we deze feature over een paar jaar verwijderen als computerarchitectuur minder onveilig is geworden", aldus OpenSSH-ontwikkelaar Damien Miller op de OpenBSD-mailinglist.

 

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.