Ga naar inhoud

Googles publieke dns ondersteunt nu DNS over HTTPS


Aanbevolen berichten

De publieke dns-dienst van Google ondersteunt nu DNS over HTTPS (DoH), zo heeft de internetgigant bekendgemaakt. Het domain name system (dns) speelt een belangrijke rol bij het opvragen van domeinnamen door internetgebruikers.

In veel gevallen maken internetgebruikers gebruik van de dns-server van hun eigen internetprovider. Het is echter ook mogelijk om een andere dns-provider te kiezen. Door het instellen van de dns-server van een andere aanbieder vragen internetgebruikers niet aan hun eigen provider waar het ip-adres van een bepaalde domeinnaam te vinden is, maar aan de ingestelde aanbieder. Google is naar eigen zeggen de grootste publieke dns-aanbieder ter wereld.

Het probleem met dns-verzoeken is dat ze het ip-adres, of een groot deel hiervan, van de gebruiker bevatten, alsmede de opgevraagde domeinnaam. De verzoeken zijn daarnaast onversleuteld, zodat allerlei partijen die onderweg kunnen inzien of veranderen. DoH moet dit probleem verhelpen door een versleutelde verbinding voor de dns-verzoeken te gebruiken. Google is niet de enige partij die inzet op DoH. Vorig jaar vroeg Mozilla al aan Firefoxgebruikers om DoH te testen.

Er is echter ook kritiek op de techniek. Gebruikers zouden bij gebruik van DoH juist extra kunnen worden 'gefingerprint' - vanwege de extra informatie die bij een verbinding kan worden meegegeven. Een ander probleem is dat applicaties zoals de browser zelf met externe resolver-diensten gaan communiceren in plaats van een centrale, uniforme methode te gebruiken. Iets wat geen exclusief DoH-probleem is, maar wel bij DoH gebeurt.

"Het is nog te vroeg voor definitieve conclusies, want het kan nog alle kanten op. Hoe het uitgekristalliseerde plaatje eruit zal zien is onzeker. Zeker is dat er behoorlijk ingrijpende veranderingen zullen plaatsvinden. Het is daarom van belang deze ontwikkelingen te blijven volgen en te duiden en waar mogelijk in de juiste richting bij te sturen", zo liet SIDN Labs eind vorig jaar weten.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.