Ga naar inhoud

Firefox verhelpt tls-foutmelding die antivirus veroorzaakt


Aanbevolen berichten

Mozilla heeft een oplossing ontwikkeld voor de tls-foutmeldingen die antivirusprogramma's bij het bezoeken van websites veroorzaken. Volgens de browserontwikkelaar heeft 60 procent van de Firefoxgebruikers op Windows antivirussoftware geïnstalleerd.

Een deel van deze programma's onderschept het https-verkeer van gebruikers, om het op zaken als malware en phishing te controleren. Doordat https-verkeer is versleuteld, is het standaard niet toegankelijk voor antivirussoftware. Virusscanners omzeilen dit door een eigen rootcertificaat op computers te installeren, waardoor de inhoud van het webverkeer toch geanalyseerd kan worden.

De certificaten die antivirusprogramma's gebruiken worden standaard niet door Firefox vertrouwd. In het geval virusscanners de verbinding van de gebruiker onderscheppen laat de browser daarom een waarschuwing aan gebruikers zien dat het niet op een veilige manier verbinding met de website kan maken. Firefox beschikt over een optie waardoor rootcertificaten die door de gebruiker of een programma op de computer zijn geïnstalleerd, toch door de browser worden vertrouwd.

Vanaf Firefox 68 zal de browser wanneer het ziet dat verkeer wordt onderschept deze optie automatisch inschakelen en de verbinding opnieuw proberen. Als dit het probleem verhelpt blijft de optie ingeschakeld, tenzij de gebruiker die handmatig uitschakelt. Volgens Mozilla moet dit de problemen waar Firefoxgebruikers tegen aanlopen sterk verminderen.

In Firefox 68 ESR (Extended Support Release) zal de optie standaard zijn ingeschakeld. Firefox ESR is een versie die alleen maar beveiligingsupdates ontvangt en is vooral voor bedrijven en organisaties bedoeld. Door het accepteren van de interne rootcertificaten van de organisatie, moet het proces voor systeembeheerders om Firefox uit te rollen worden gestroomlijnd.

Als laatste is er aan Firefox 68 een indicator toegevoegd waarmee de gebruiker kan zien of een website van een geïmporteerd rootcertificaat gebruikmaakt. Firefox 68 staat gepland voor 9 juli.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.