Ga naar inhoud

Draadloze Logitech-toetsenborden op afstand af te luisteren


Aanbevolen berichten

Draadloze toetsenborden en muizen van fabrikant Logitech zijn door een beveiligingslek op afstand af te luisteren, waardoor een aanvaller bijvoorbeeld wachtwoorden kan achterhalen en zelfs het systeem met malware kan infecteren. Het is namelijk niet alleen mogelijk om het draadloze verkeer tussen de computer en het toetsenbord te onderscheppen, een aanvaller kan ook malafide commando's naar de computer sturen.

De problemen, die werden ontdekt door beveiligingsonderzoeker Marcus Mengs, spelen bij alle Logitech-apparaten die van de zogeheten Unifying-radiotechnologie gebruikmaken. Kwetsbare Unifying usb-ontvangers en draadloze toetsenborden worden sinds 2009 door Logitech geleverd, zo meldt het Duitse Heise. De technologie wordt zowel in goedkope als duurdere modellen gebruikt. De kwetsbare usb-ontvangers zijn via een klein logo van een oranje ster te herkennen.

Heise laat weten dat Logitech sommige van de kwetsbaarheden zal verhelpen, maar niet allemaal. Dit zou namelijk voor comptabiliteitsproblemen tussen verschillende Unifying-producten kunnen zorgen. Het gaat onder andere om een kwetsbaarheid waardoor een aanvaller toetsenbordcommando's in het versleutelde radioverkeer van de Unifying-toetsenborden kan injecteren, zonder dat de encryptiesleutel bekend hoeft te zijn. De aanvaller moet in dit geval wel tijdelijk toegang tot het toetsenbord hebben en wat toetsen indrukken. Het opgenomen radioverkeer is vervolgens te gebruiken om op afstand de aanval uit te voeren.

Een andere kwetsbaarheid, waardoor een aanvaller de versleutelde communicatie kan ontsleutelen als het pairingproces is opgenomen, zal ook niet worden verholpen. Logitech adviseert om apparaten alleen te pairen wanneer het zeker is dat er binnen een straal van tien meter "geen verdachte activiteit" plaatsvindt. Twee andere kwetsbaarheden waardoor een aanvaller met toegang tot de ontvanger de encryptiesleutel kan achterhalen, die voor het versleutelen van de communicatie wordt gebruikt, zal Logitech wel patchen. Gebruikers krijgen het advies om op firmware-updates te controleren. Wie geen risico wil lopen wordt aangeraden een keyboard en muis met draad te gebruiken.

 

 

 

 

bron: security.nl

aangepast door Captain Kirk
Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.