Ga naar inhoud

DejaBlue-lekken kunnen voor grote schade zorgen


Aanbevolen berichten

Twee nieuwe beveiligingslekken in de Remote Desktop Services (RDS) van Windows, inmiddels DejaBlue genoemd, kunnen voor grote economische schade zorgen, zo waarschuwt het Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI), onderdeel van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Microsoft kwam dinsdagavond met beveiligingsupdates voor de twee kwetsbaarheden. Via de lekken kan een aanvaller computers zonder enige interactie van de gebruiker overnemen. De aanvaller hoeft alleen via het Remote Desktopprotocol (RDP) verbinding te maken. Geldige inloggegevens zijn niet nodig. In mei kwam Microsoft met een updaete voor een andere kwetsbaarheid in RDS genaamd BlueKeep.

Hoewel updates voor dit lek al sinds mei beschikbaar zijn, zijn wereldwijd honderdduizenden machines die via internet toegankelijk zijn nog ongepatcht. In Duitsland gaat het om meer dan 10.000 machines. Het werkelijke aantal kwetsbare computers is waarschijnlijk veel groter, aangezien machines binnen bedrijfsnetwerken de updates waarschijnlijk ook missen, aldus het BSI.

De Duitse overheidsinstantie beschouwt de kwetsbaarheden in RDS als zeer ernstig en roept organisaties en gebruikers op om de beschikbare patches te installeren. "Deze kwetsbaarheden maken aanvallen mogelijk die voor grote economische schade kunnen zorgen en moeten daarom met prioriteit worden behandeld. Met een dergelijke opeenstapeling van kwetsbaarheden is het slechts een kwestie van tijd voordat er aanvallen vergelijkbaar met WannaCry zullen plaatsvinden", zegt BSI-directeur Arne Schönbohm.

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie verwacht dat de kwetsbaarheden op zeer korte termijn zullen worden misbruikt door aanvallers. "Dergelijke kwetsbaarheden hebben de potentie om grootschalig te worden gebruikt, zo blijkt uit het verleden. Het NCSC benadrukt daarom dat het belangrijk is om deze update direct uit te voeren", zo laat de organisatie weten.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.