Ga naar inhoud

Google waarschuwt 316.000 keer voor gelekte wachtwoorden


Aanbevolen berichten

Begin dit jaar lanceerde Google een Chrome-extensie die gebruikers voor gelekte wachtwoorden waarschuwt, wat in een periode van een maand 316.000 keer gebeurde. De waarschuwing leidt echter niet altijd tot het aanpassen van het wachtwoord. Dat blijkt uit onderzoek van Google.

De Password Checkup-extensie is te vergelijken met de dienst Have I Been Pwned en waarschuwt gebruikers als hun gebruikersnaam en wachtwoord in een verzameling van meer dan 4 miljard gelekte inloggegevens voorkomen. Bijna 670.000 Chrome-gebruikers hebben de extensie geïnstalleerd. Deze gebruikers hebben over een periode van een maand 21 miljoen keer op websites en diensten ingelogd. In 316.000 gevallen gaf de extensie een waarschuwing omdat het wachtwoord was gelekt, wat neerkomt op 1,5 procent van de logins.

Bij 26 procent van de onveilige wachtwoorden waarvoor de extensie waarschuwde besloot de gebruiker het wachtwoord vervolgens te wijzigen. Veertig procent van deze nieuwe wachtwoorden is echter te raden, aldus Google. Volgens de internetgigant kan het verschillende redenen hebben waarom gebruikers de waarschuwingen negeren. Bijvoorbeeld omdat ze het de moeite niet waard vinden om een nieuw wachtwoord in te stellen, omdat het om een gedeeld account gaat of omdat ze niet voldoende informatie over het instellen van een nieuw wachtwoord krijgen.

"We ontdekten dat gebruikers gelekte, onveilige wachtwoorden voor sommige van de meest gevoelige financiële, overheids- en e-mailaccounts gebruiken. Het risico was nog groter bij webwinkels, nieuws- en entertainmentsites", zegt Elie Bursztein van Google. Er is nu een nieuwe versie van Password Checkup uitgebracht die gebruikers de mogelijkheid geeft om geen telemetrie met Google te delen.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.