Ga naar inhoud

14.000 Pulse Secure vpn-endpoints door lek over te nemen


Aanbevolen berichten

Ruim 14.000 vpn-endpoints van Pulse Secure, waaronder meer dan 400 in Nederland, bevatten een ernstig beveiligingslek waardoor aanvallers gevoelige informatie kunnen stelen en toegang tot het vpn-netwerk kunnen krijgen. Het beveiligingslek is op een schaal van 1 tot en met 10 wat betreft de ernst met een 10 beoordeeld. Ook werd het lek tijdens de afgelopen Black Hat-conferentie uitgeroepen tot het "beste server-side beveiligingslek" van het afgelopen jaar.

De Pulse Secure vpn-oplossing laat werknemers op afstand verbinding met een bedrijfsnetwerk maken. Via een kwetsbaarheid in de software kan een aanvaller zonder inloggegevens de vpn-server van organisaties overnemen, alsmede alle vpn-clients. Alleen toegang via https en het versturen van een speciaal geprepareerde uri is voldoende. Pulse Secure patchte het lek op 24 april. Op 20 augustus verscheen er een exploit online die misbruik van de kwetsbaarheid maakt en sinds 22 augustus vinden ook daadwerkelijk aanvallen plaats, zo maakte onderzoeker Kevin Beaumont vorige week bekend.

Sinds 22 augustus wordt er ook op grote schaal naar kwetsbare endpoints gezocht, zo laat onderzoeker Troy Mursch weten. Mursch besloot zelf een scan op internet uit te voeren om te kijken hoeveel kwetsbare endpoints online zijn te vinden. De scan leverde 14.528 apparaten op, waarvan 420 in Nederland. De kwetsbare endpoints staan bij universiteiten, ziekenhuizen, energiebedrijven, banken, Fortune 500-bedrijven en overheden. Mursch heeft de informatie onder andere met het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid gedeeld.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.