Ga naar inhoud

Mozilla is voorlopig niet van plan om adblockers voor Firefox te beperken


Aanbevolen berichten

Mozilla is voorlopig niet van plan om adblockers voor Firefox te beperken, zo heeft het laten weten na ophef over aanpassingen die Google binnen Chrome wil doorvoeren. Google biedt extensie-ontwikkelaars verschillende programmeerinterfaces (API's) waar ze binnen hun extensie gebruik van kunnen maken.

Vorig jaar november liet Google weten dat het in versie drie van deze API's veranderingen wil doorvoeren die gevolgen voor adblockers zullen hebben. Adblockers maken gebruik van een API genaamd "blocking webRequest", waarmee ze in- en uitgaand verkeer van de browser kunnen onderscheppen, blokkeren, doorsturen of aanpassen. Google heeft een nieuwe API voorgesteld genaamd "declarativeNetRequest".

Deze API beperkt de mogelijkheden van adblockers door het aantal regels alsmede het aantal beschikbare filters en acties te beperken, aldus Mozilla. Adblockers zouden hierdoor requests van de browser alleen nog kunnen observeren en niet meer aanpassen of blokkeren. Sommige ontwikkelaars van adblockers stelden dat ze hierdoor hun extensie niet meer konden beheren of dat de functionaliteit zou worden beperkt. Google stelde in een tegenreactie dat het adblockers niet gaat blokkeren, maar ontwikkelaars moeten hun extensie nog steeds aanpassen en krijgen minder mogelijkheden.

De huidige versie 2 van de Chrome API is bijna honderd procent compatibel met de API van Firefox. Mozilla laat echter weten dat het niet alle aanpassingen van Google zal volgen. Zo is de browserontwikkelaar voorlopig niet van plan om de WebRequest-API te verwijderen en wordt er nu met extensie-ontwikkelaars samengewerkt om te kijken hoe ze de API gebruiken en hoe Mozilla ze kan ondersteunen. Aangezien de aanpassingen die Google wil doorvoeren nog niet definitief zijn kan Mozilla nog niet zeggen welke aanpassingen ontwikkelaars van Firefox-extensies moeten doorvoeren.

 

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.