Ga naar inhoud

Duitsers weer doelwit van 'ransomware' die bestanden wist


Aanbevolen berichten

Duitse internetgebruikers zijn weer het doelwit van malware die zich voordoet als ransomware maar in werkelijkheid allerlei bestanden van het systeem wist. De malware verspreidt zich via een e-mail met het onderwerp "Bewerbung via Arbeitsagentur - Eva Richter" en doet zich voor als een sollicitatie.

Naast een foto bevat de e-mail een zip-bestand. Dit zip-bestand bevat weer een bestand eindigend op pdf.exe. Doordat Windows standaard geen bestandsextensies toont zouden gebruikers kunnen denken dat het om een pdf-bestand gaat. Wanneer de gebruiker het bestand opent worden allerlei foto's, documenten, video's, databases, tekstbestanden en archieven verwijderd, alsmede alle shadowkopieën van bestanden. Tevens wordt de Windows 10-herstelomgeving uitgeschakeld.

Vervolgens plaatst de malware in elke map een bericht dat de bestanden zijn versleuteld en er ongeveer 1500 dollar moet worden betaald voor het ontsleutelen van de bestanden. Doordat het hier om een wiper gaat zullen slachtoffers die betalen hun bestanden niet terugkrijgen, zo meldt Bleeping Computer. Vorige maand waren Duitse internetgebruikers het doelwit van een soortgelijke aanval met een zogenaamde sollicitatie en malware die bestanden wiste.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.