Ga naar inhoud

Emotet-botnet verstuurt malafide doc-bestanden in nieuwe campagne


Aanbevolen berichten

Onderzoekers hebben een nieuwe spamcampagne van het Emotet-botnet ontdekt waarbij malafide doc-bestanden worden verstuurd. De doc-bestanden bevatten een kwaadaardige macro die wanneer ingeschakeld malware op het systeem downloadt. Emotet is een "modulaire malwarefamilie" die allerlei aanvullende malware op systemen kan installeren.

Vanwege de gevolgen en hoge kosten die bij het verwijderen van een Emotet-infectie komen kijken gaf de Amerikaanse overheid vorig jaar nog een waarschuwing voor de malware. Emotet wordt voornamelijk verspreid via e-mailbijlagen die een Word-document met een kwaadaardige macro bevatten. Ook komt het voor dat de e-mails naar het kwaadaardige document linken.

De laatste spamcampagne van het botnet vond zo'n vier maanden geleden plaats, aldus anti-malwarebedrijf Malwarebytes. Bij de nu ontdekte nieuwe campagne worden e-mails in het Duits, Engels, Italiaans en Pools verstuurd. De berichten gaan over nog niet betaalde rekeningen. Zodra gebruikers het meegestuurde doc-bestand openen verschijnt er een melding dat macro's moeten worden ingeschakeld. Volgens de melding van de criminelen is dit nodig om de werking van Microsoft Word te garanderen.

Wanneer de gebruiker macro's inschakelen wordt Emotet op het systeem gedownload. Vervolgens probeert de malware zich lateraal door het netwerk te verspreiden en allerlei wachtwoorden van applicaties te stelen. Emotet is in het verleden gebruikt om ransomware op besmette computers te installeren.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.