Ga naar inhoud

Spammers gebruiken Snowdens boek om malware te verspreiden


Aanbevolen berichten

De bende achter de beruchte Emotet-malware gebruikt het nieuwste boek van klokkenluider Edward Snowden om malware te verspreiden. Na een periode van vier maanden is de Emotet-bende weer actief en begonnen met het versturen van e-mailberichten die als bijlage een doc-bestand bevatten.

Dit document is voorzien van een kwaadaardige macro die wanneer ingeschakeld Emotet op de computer installeert. Bij de eerste spamberichten die Emotet verstuurde werd er meegelift op eerdere e-mailconversaties van al gemaakte slachtoffers. Sinds gisteren maakt de malware gebruik van een andere tactiek, aldus antimalwarebedrijf Malwarebytes. In allerlei talen, waaronder Engels, Italiaans, Spaans, Duits en Frans, zijn er berichten verstuurd die als onderwerp Snowdens nieuwe boek hebben. De memoires van de klokkenluider zijn sinds vorige week verkrijgbaar. Volgens de verstuurde spamberichten is het boek als bijlage meegestuurd.

In werkelijkheid is het een doc-bestand dat via de kwaadaardige macro Emotet installeert. Zodra potentiële slachtoffers het document openen staat daarin dat Word niet geactiveerd is en Enable Editing en Enable Content moet worden ingeschakeld om Word zonder problemen te blijven gebruiken. Gebruikers die de instructies opvolgen raken echter besmet met Emotet.

De Duitse overheid waarschuwde gisteren nog voor de nieuwe Emotet-uitbraak die al voor grote economische schade heeft gezorgd en noemde het eerder nog de gevaarlijkste malware ter wereld. Emotet steelt allerlei wachtwoorden van besmette systemen, kan de machines voor het versturen van spam gebruiken en is in staat om aanvullende malware te installeren, waaronder ransomware.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.