Ga naar inhoud

Meer Belgische internetgebruikers slachtoffer van phishing


Aanbevolen berichten

In het tweede kwartaal van dit jaar zijn meer Belgische internetgebruikers het slachtoffer van phishing geworden dan in het eerste kwartaal. Daarmee is ook het aantal slachtoffers in de eerste helft van 2019 hoger uitgekomen dan het aantal slachtoffers in de eerste helft van vorig jaar.

Dat meldt Febelfin, de overkoepelende organisatie van Belgische banken. In het tweede kwartaal werden 1810 Belgen via phishing voor meer dan 1,9 miljoen euro bestolen. In het eerste kwartaal ging het nog om 1189 slachtoffers die voor 735.000 euro werden gedupeerd. Het totaal aantal slachtoffers voor de eerste helft van 2019 bedraagt daardoor 2999, met een schadebedrag van ruim 2,6 miljoen euro.

In de eerste helft van 2018 werden 2646 Belgen opgelicht voor een bedrag van ruim 3,7 miljoen euro. Het aantal slachtoffers neemt dus toe, maar het totale schadebedrag is gedaald. Vorig jaar bedroeg het gemiddelde schadebedrag per slachtoffer 1422 euro, dit jaar is dat 885 euro. Febelfin merkt op dat de impact per slachtoffer erg kan verschillen. Het ene slachtoffer werd voor 0,99 euro bestolen, terwijl er ook gevallen bekend zijn waarbij tienduizenden euro's werden gestolen.

"De stijging tegenover het vorige kwartaal toont aan dat cyberfraude een cyclisch gegeven is waarin na een daling de inspanningen van cybercriminelen worden opgevoerd en de waakzaamheid bij het publiek wellicht afneemt", aldus Febelfin. De organisatie merkt op dat het belangrijk blijft om internetgebruikers te informeren over de gevaren van phishing en het feit dat cybercriminelen steeds nieuwe kanalen gebruiken om mensen op te lichten.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.