Ga naar inhoud

DoH en DoT maken dns-monitoring moeilijker


Aanbevolen berichten

Nieuwe transportprotocollen voor het domain name system (dns) maken het lastiger om dns-verzoeken te monitoren en organisaties moeten hier rekening mee houden, zo adviseert het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid in een nieuwe factsheet (pdf).

"Systeem- of netwerkbeheerders en securityprofessionals zijn gewend dat dns-verkeer onversleuteld naar poort 53 gaat. Recentelijk zijn er nieuwe dns-transporten gestandaardiseerd waarbij encryptie wordt gebruikt om vertrouwelijkheid en integriteit te bieden in de aanwezigheid van een kwaadwillende op het netwerk", zo laat NCSC weten. Het gaat om de dns-transporten DNS-over-HTTPS (DoH) en DNS-over-TLS (DoT).

Dns-verzoeken zijn normaal onversleuteld. Hierdoor kan informatie over de gebruiker lekken en is het mogelijk voor kwaadwillenden om dns-verkeer in te zien of te veranderen. DoH en DoT moeten dit probleem verhelpen door een versleutelde verbinding voor dns-verzoeken te gebruiken. Zowel Google als Mozilla zullen DoH aan hun browser toevoegen.

Het NCSC waarschuwt dat dit gevolgen heeft voor organisaties die onversleuteld dns-verkeer inspecteren. Die zullen na verloop van tijd hun inzicht zien afnemen. "Organisaties die security-monitoring of filtering doen op de resolvers die zijn geconfigureerd op systeemniveau zullen merken dat deze maatregelen ineffectief worden zodra applicaties een andere DNS-resolver gaan gebruiken", merkt de overheidsinstantie op. Zo is Mozilla van plan om voor DoH de dns-servers van Cloudflare te gaan gebruiken. Firefoxgebruikers slaan daardoor de dns-servers van hun eigen provider over.

Voor organisaties kunnen DoH en DoT verschillende gevolgen hebben, zoals beveiligingsmaatregelen die ineffectief worden, het lekken van gevoelige informatie en connectiviteitsproblemen op interne netwerken en vpn's. Het NCSC adviseert organisaties om op de apparaten die in beheer zijn een voorkeursresolver in te stellen. Wanneer de voorkeursresolver DoH of DoT ondersteunt kunnen de dns-transporten worden ingeschakeld.

"Hoe lang gecentraliseerde dns-monitoring nog een effectieve maatregel blijft, is sterk afhankelijk van de snelheid waarmee Mozilla en Google ondersteuning in hun software activeren. Als u vandaag begint met het aanpassen van uw dns-monitoring, dan wordt u niet verrast door de naderende veranderingen", besluit het NCSC.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.