Ga naar inhoud

Microsoft ontdekt gerichte aanval via wachtwoordresets


Aanbevolen berichten

Microsoft heeft in augustus een gerichte aanval ontdekt waarbij aanvallers probeerden om 241 Microsoft-accounts via wachtwoordresets over te nemen. In vier gevallen waren de aanvallers succesvol. De aanvallen zijn uitgevoerd door een groep die volgens Microsoft banden met de Iraanse overheid heeft.

De groep, met de naam Phosphorus, had het voorzien op prominente Iraniërs die buiten Iran wonen, journalisten die over geopolitiek schrijven en accounts van een Amerikaanse presidentscampagne. In een periode van dertig dagen deden de aanvallers meer dan 2700 pogingen om e-mailaccounts van Microsoftgebruikers te identificeren. Vervolgens werden 241 van die accounts aangevallen. Vier van de accounts werden ook gecompromitteerd. Het ging niet om de accounts van de presidentscampagne en de gebruikers zijn geïnformeerd, aldus Microsoft.

Voor het uitvoeren van de aanvallen gebruikte de groep informatie die het over doelwitten had verzameld. Met deze informatie werd geprobeerd de wachtwoorden van gebruikers te resetten. Zo zocht de groep naar het secondaire e-mailaccount van het doelwit dat aan het Microsoft-account was gekoppeld. Via de verificatie die naar dit tweede account werd gestuurd kon de groep het gekoppelde Microsoft-account overnemen. In andere gevallen gebruikten de aanvallers telefoonnummers van hun doelwitten om een wachtwoordreset uit te voeren.

De aanvallen waren volgens Microsoft niet geraffineerd en maakten gebruik van een grote hoeveelheid persoonlijke informatie waarmee accounts werden geïdentificeerd en aangevallen. De softwaregigant stelt dat dit laat zien dat de groep zeer gemotiveerd is en veel tijd investeert in het verzamelen van informatie. Afsluitend krijgen gebruikers het advies om tweefactorauthenticatie voor hun account in te schakelen.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.