Ga naar inhoud

Thunderbird krijgt ingebouwde OpenPGP-ondersteuning


Aanbevolen berichten

De populaire e-mailclient Thunderbird wordt voorzien van ingebouwde OpenPGP-ondersteuning zodat gebruikers zonder het installeren van aanvullende add-ons versleuteld kunnen e-mailen. De nieuwe functionaliteit zal de Enigmail-add-on vervangen die nu wordt gebruikt om OpenPGP-support in Thunderbird mogelijk te maken. Enigmail zal tot de herfst van 2020 worden ondersteund.

Thunderbird ondersteunt al jaren de S/MIME (Secure/Multipurpose Internet Mail Extensions) encryptiestandaard en zal dit ook blijven doen. Via Enigmail was het mogelijk om Thunderbird met de OpenPGP-standaard te gebruiken. Met de lancering van Thunderbird 78 zal er een verandering plaatsvinden in het type add-ons dat de e-mailclient ondersteunt. Thunderbird 68.x zal de laatste versie zijn die in combinatie met Enigmail is te gebruiken. Thunderbird 68.x wordt tot de herfst van volgend jaar ondersteund.

Thunderbird 78, die voor de zomer van 2020 staat gepland, zal gebruikers helpen met het migreren van bestaande sleutels en instellingen. Enigmail-ontwikkelaar Patrick Brunschwig zal voortaan het Thunderbirdteam bij de OpenPGP-implementatie ondersteunen. Gebruikers van Thunderbird 78 die voorheen geen gebruik van Enigmail maakten zullen het gebruik van OpenPGP zelf moeten inschakelen. Wel zal de e-mailclient gebruikers helpen met het "ontdekken" van de nieuwe functionaliteit.

Thunderbird kan de GnuPG-software vanwege licenties niet standaard bundelen, aldus de ontwikkelaars. Gebruikers moeten daarvoor externe software zoals GnuPG of GPG4Win installeren. Voor Thunderbird 78 zal er een alternatieve library worden gebruikt. Doordat er geen gebruik van GnuPG wordt gemaakt zullen verschillende onderdelen anders werken dan nu met Enigmail het geval is. Het gaat dan om zaken als de gebruikersinterface, vertrouwensmodellen, key management en het uitwisselen van encryptiesleutels die moeten worden herzien.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.