Ga naar inhoud

Facebook betaalt boete voor Cambridge Analytica-schandaalFacebook betaalt boete voor Cambridge Analytica-schandaal


Aanbevolen berichten

Facebook zal een boete van 500.000 pond die de Britse privacytoezichthouder ICO eind vorig jaar wegens het Cambridge Analytica-schandaal oplegde betalen, maar erkent geen aansprakelijkheid. Dat zijn beide partijen met elkaar overeengekomen, zo heeft de ICO vandaag bekendgemaakt.

Naar aanleiding van het schandaal met Cambridge Analytica stelde de Britse privacytoezichthouder ICO een onderzoek in. Daaruit bleek dat Facebook tussen 2007 en 2014 de persoonlijke gegevens van gebruikers onterecht verwerkte. Ontwikkelaars die applicaties voor het Facebookplatform ontwikkelden kregen namelijk toegang tot de informatie van gebruikers, zonder dat hier duidelijke toestemming voor hadden gegeven. Ook kregen app-ontwikkelaars toegang tot gegevens van gebruikers die hun app niet hadden gedownload, maar bevriend waren met mensen die dit wel hadden gedaan.

Facebook ging volgens de ICO ook de fout in met het beveiligen van persoonlijke informatie omdat het apps en ontwikkelaars op het eigen platform niet voldoende controleerde. Zodoende kon onderzoeksbedrijf GSR de gegevens van 87 miljoen Facebookgebruikers downloaden en vervolgens met Cambridge Analytica delen. Zelfs nadat in december 2015 het misbruik van de data was ontdekt deed Facebook niet genoeg om ervoor te zorgen dat de partijen die deze gegevens in handen hadden die ook verwijderden, aldus de Britse toezichthouder.

Aangezien de overtredingen voor de inwerkingtreding van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) plaatsvonden kon de ICO zich alleen op de Britse privacywetgeving van 1998 beroepen. Deze wetgeving maakt het mogelijk om een maximale boete van maximaal 500.000 pond op te leggen, wat de toezichthouder ook deed. Facebook ging vervolgens tegen de boete in beroep.

Het tribunaal dat het beroep behandelde stelde dat de ICO de documenten waarop het de boete had gebaseerd openbaar moest maken. De toezichthouder ging weer tegen die beslissing in beroep. Facebook en de ICO zijn nu overeengekomen dat ze beiden hun beroep intrekken. Facebook betaalt de opgelegde boete, maar bekent geen aansprakelijkheid in relatie tot de boete. De boete gaat daarnaast niet naar de ICO, maar naar de Britse schatkist. Beide partijen zijn naar eigen zeggen positief over de schikking.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.