Ga naar inhoud

Google dicht actief aangevallen zerodaylek in Chrome


Aanbevolen berichten

Google heeft een beveiligingsupdate uitgebracht voor een zerodaylek in de desktopversie van Chrome dat actief is aangevallen voordat de update beschikbaar was. Het beveiligingslek bevond zich in het onderdeel van de browser dat wordt gebruikt voor het verwerken van audio.

Details over de aanvallen en tegen welke gebruikers die waren gericht zijn niet gegeven. De kwetsbaarheid is door Google als "high" bestempeld. Het gaat in dit geval om lekken waardoor een aanvaller code binnen de context van de browser had kunnen uitvoeren. Het is dan mogelijk om bijvoorbeeld data van andere websites te lezen of aan te passen. Ook kwetsbaarheden om uit de Chrome-sandbox te ontsnappen vallen hieronder.

Het beveiligingslek (CVE-2019-13720) alleen is niet voldoende om systemen te compromitteren. Hiervoor zou een tweede kwetsbaarheid zijn vereist. Onderzoekers Anton Ivanov en Alexey Kulaev van antivirusbedrijf Kaspersky ontdekten het lek en waarschuwden Google. Gebruikers krijgen het advies om te updaten naar Chrome 78.0.3904.87. Op de meeste systemen zal dit automatisch gebeuren.

Tweede zeroday-aanval op Chrome dit jaar

Het is voor zover bekend de tweede keer dit jaar dat Chrome het doelwit van een zeroday-aanval is. In maart vond er namelijk ook al een zeroday-aanval tegen Chrome-gebruikers plaats. Bij die aanval werd een beveiligingslek in Windows en Google Chrome gecombineerd om kwetsbare systemen volledig over te nemen. Alleen het bezoeken van een kwaadaardige of gecompromitteerde website was hiervoor voldoende. Er was geen verdere interactie van gebruikers vereist.

Het beveiligingslek in Windows dat bij de aanval in maart werd gebruikt maakte het mogelijk voor een aanvaller om zijn rechten te verhogen en was te gebruiken als manier om uit de sandbox van Chrome te ontsnappen. De aanvallers combineerden dit met een kwetsbaarheid in de browser om willekeurige code op aangevallen systemen uit te voeren. Volgens Google was de aanval van maart alleen gericht tegen Chrome-gebruikers op 32-bit versies van Windows 7.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.