Ga naar inhoud

Spamfilters missen e-mails met gevaarlijke Emotet-malware


Aanbevolen berichten

Spamfilters hebben de nodige moeite met e-mails die de schadelijke Emotet-malware bevatten, zo stelt testlab Virus Bulletin op basis van eigen onderzoek naar zakelijke e-mailoplossingen. Naast virusscanners test het testlab ook maandelijks allerlei spamfilters.

In oktober zag onderzoeker Martijn Grooten van Virus Bulletin dat veel kwaadaardige e-mails de spamfilters wisten te omzeilen. Het ging om een derde van de zakelijke e-mailoplossingen. Verder onderzoek liet zien dat bijna alle gemiste kwaadaardige e-mails de Emotet-malware bleken te bevatten. Emotet wordt verspreid via Word-documenten met macro's. Het is een "modulaire malwarefamilie" die allerlei aanvullende malware op systemen kan installeren, zoals ransomware, maar ook wachtwoorden steelt en zelf zeer lastig te verwijderen is. De Duitse overheid noemde Emotet eerder nog de gevaarlijkste malware ter wereld.

Om ervoor te zorgen dat mensen de via e-mail verstuurde Word-documenten openen kan de malware meeliften op eerdere e-mails van al gemaakte slachtoffers om zo nieuwe slachtoffers te maken. Deze werkwijze maakt het lastiger voor spamfilters om de kwaadaardige berichten te stoppen. Bij de nieuwste spamberichten maakt Emotet gebruik van generieke berichten die ook lastig zijn te filteren. Daarnaast zijn de spamcampagnes waarmee Emotet wordt verspreid vrij klein. "Het versturen van miljoenen kopieën van hetzelfde bericht doet spammers meer kwaad dan goed", aldus Grooten.

Wat ook een belangrijke rol speelt is dat de spamberichten van gecompromitteerde mailservers worden verstuurd, waardoor de spammers in veel gevallen protocollen zoals Sender Policy Framework (SPF) en DomainKeys Identified Mail (DKIM) weten te omzeilen, gaat Grooten verder. SPF moet voorkomen dat iemand in naam van een organisatie een e-mail kan versturen en DKIM moet het onderweg aanpassen van e-mails voorkomen. Het volledig testrapport van oktober moet nog verschijnen. Het laatste rapport van september is wel online (pdf) te vinden.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.