Ga naar inhoud

Scammers vergrendelen Firefox via ongepatchte bugScammers vergrendelen Firefox via ongepatchte bug


Aanbevolen berichten

Scammers maken gebruik van een ongepatchte bug in Firefox om de browser te vergrendelen, in de hoop dat gebruikers vervolgens een telefoonnummer bellen dat tot helpdeskfraude kan leiden. Dat laat onderzoeker Jerome Segura van antimalwarebedrijf MalwareBytes op Twitter weten.

Zodra Firefoxgebruikers een malafide pagina bezoeken wordt er JavaScript geladen die ervoor zorgt dat de browser wordt vergrendeld. Gebruikers kunnen vervolgens de browsertab of het venster niet meer sluiten. De enige manier om de browser te sluiten is via Windows Taakbeheer en Force Quit op macOS. Het probleem speelt zowel bij de Mac- als Windowsversie van Firefox.

De malafide pagina laat weten dat gebruikers "Windows Support" moeten bellen omdat de gebruikte Windows "registersleutel" illegaal zou zijn, alsmede dat die allerlei virussen verspreidt. Tevens stelt de pagina dat gebruikers binnen vijf minuten moeten bellen, anders wordt de computer uitgeschakeld. Oplichters maken al jaren gebruik van dergelijke tactieken.

Zodra slachtoffers bellen proberen de scammers met medewerking van het slachtoffer zijn computer over te nemen. Vervolgens "verhelpen" de scammers allerlei zogenaamde problemen waarvoor het slachtoffer moet betalen. Ook komt het voor dat de oplichters geld van het slachtoffer stelen, bijvoorbeeld door hem op internetbankieren te laten inloggen.

De bug die Segura ontdekte en bij Mozilla meldde blijkt enkele maanden geleden al te zijn gerapporteerd. Mozilla stelt dat het aan een oplossing voor het probleem werkt.

Image

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.