Ga naar inhoud

Microsoft dicht actief aangevallen lek in Internet Explorer


Aanbevolen berichten

Microsoft heeft tijdens de patchdinsdag van november een ernstig beveiligingslek in Internet Explorer gedicht dat actief werd aangevallen voordat de beveiligingsupdate beschikbaar was. Alleen het bezoeken van een malafide of gecompromitteerde website was voldoende om aanvallers volledige controle over het systeem te geven. Er was geen verdere interactie van gebruikers vereist.

Microsoft bedankt twee onderzoekers van Google, een anonieme beveiligingsonderzoeker die de kwetsbaarheid via een beloningsprogramma meldde en securitybedrijf Resecurity voor het rapporteren van het zerodaylek. Volgens Resecurity is de kwetsbaarheid door "statelijke actoren" bij gerichte aanvallen ingezet. In totaal patchte Microsoft gisterenavond 74 kwetsbaarheden waarvan er inclusief het aangevallen IE-lek 13 als ernstig zijn bestempeld.

Deze beveiligingslekken bevinden zich onder andere in Microsoft Exchange, Edge, Hyper-V, de Windows font library en Windows Media Foundation. Om het Exchange-lek te misbruiken moet een aanvaller een gebruik een cmdlets via PowerShell laten uitvoeren. "Hoewel dit een onwaarschijnlijk scenario lijkt, is er slechts één gebruiker nodig om de server te compromitteren", zegt Dustin Childs van het Zero Day Initiative.

De kwetsbaarheid in de font library deed zich voor bij het verwerken van speciaal geprepareerde embedded fonts. Het bezoeken van een malafide website was voldoende om aanvallers kwetsbare machines met Windows 7 en Server 2008 te laten overnemen. De 61 andere kwetsbaarheden kregen van Microsoft het label "Belangrijk" en maken het mogelijk voor een aanvaller die al toegang tot een systeem heeft om zijn rechten te verhogen, spoofing-aanvallen uit te voeren, securityfeatures te omzeilen, informatie te achterhalen en met meer interactie van gebruikers code uit te voeren.

Voor Windows, IE, Edge (EdgeHTML-based) , ChakraCore Microsoft Office en Microsoft Office Services en Web Apps, Exchange Server Visual Studio en Azure Stack zijn beveiligingsupdates verschenen. Op de meeste systemen zullen die automatisch worden geïnstalleerd.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.