Ga naar inhoud

Avast maakt verzamelen gebruikersdata via virusscanner opt-in


Aanbevolen berichten

Antivirusbedrijf Avast gaat het verzamelen van gebruikersdata via de virusscanner opt-in maken. Een update die gebruikers om toestemming vraagt zal worden uitgerold. Dat laat de virusbestrijder weten na ophef over het verzamelen en verkopen van gebruikersdata.

Vorig jaar werd bekend dat Avast miljoenen verdient aan gebruikers die de extensies van Avast of AVG hebben geinstalleerd. AVG is al enige tijd onderdeel van Avast. De verzamelde data, die volgens Avast niet naar personen is te herleiden, wordt geanalyseerd door het bedrijf Jumpshot, waar Avast een meerheidsbelang in heeft. Vervolgens wordt de data aan klanten verkocht. Het gaat dan om investeerders en "brand managers". Die kunnen zo zien hoe mensen van het internet gebruikmaken. Onder andere Google en Microsoft zijn klant Jumpshot.

Naar aanleiding van deze onthulling besloten Google en Mozilla de browserextensies uit hun extensie-stores te verwijderen. Daarop maakte Avast bekend dat het de hoeveelheid gebruikersdata die de extensies verzamelen ging beperken. Deze week bleek uit gelekte documenten waar PCMag en Vice Magazine over berichtten dat Avast de gebruikersgegevens nu direct via de antivirussoftware verzamelt, in plaats van de eigen extensies hiervoor te gebruiken.

In een reactie op de nieuwe ontstane ophef laat Avast weten dat in het privacybeleid duidelijk staat vermeld welke gegevens het verzamelt. Ook benadrukt de virusbestrijder dat het geen persoonlijke identificeerbare gegevens aan derde partijen heeft gekocht. Naar aanleiding van alle commotie heeft Avast nu wel besloten verschillende aanpassingen door te voeren.

"In juli 2019 hebben we een expliciete opt-in-keuze voor alle nieuwe downloads van onze desktop-antivirus getest die het legacy opt-out-mechanisme zal vervangen, en we zijn bezig om dit onder al onze bestaande gebruikers uit te rollen die proactief zullen worden gevraagd om hun keuze te maken", aldus de verklaring van Avast. Het antivirusbedrijf merkt verder op dat het naar andere aanpassingen kijkt om de transparantie en keuze voor gebruikers te verbeteren.

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

Avast sluit databedrijf Jumpshot na ophef over dataverzameling

 

Antivirusbedrijf Avast sluit databedrijf Jumpshot na ophef over het verzamelen en verwerken van gegevens van Avast-gebruikers. Dat heeft het bedrijf vandaag bekendgemaakt. Jumpshot verwerkte gegevens van Avast-gebruikers die via de extensies en software van het antivirusbedrijf werden verzameld.

Vervolgens werd de geanonimiseerde data aan klanten verkocht, waaronder Google en Microsoft. Die konden zo zien hoe mensen van het internet gebruikmaken. Bijvoorbeeld welk percentage gebruikers van de ene naar de andere website ging. Het ging onder andere om zoekopdrachten, bekeken locaties op Google Maps, bezochte LinkedIn-pagina's, bekeken YouTube-video's en andere zaken.

Avast kwam vorig jaar al in het nieuws omdat het de gegevens via de Avast- en AVG-browserextensies verzamelde. Na ophef besloot de virusbestrijder de hoeveelheid verzamelde data te beperken. Deze week werd bekend dat gegevens nu via de virusscanner van Avast worden verzameld. Naar aanleiding van de ontstane ophef meldde Avast gisteren dat het gebruikers nadrukkelijk om toestemming ging vragen voor het verzamelen van data.

Vandaag meldt het bedrijf dat er geen data meer aan Jumpshot wordt verstrekt en het bedrijf zal worden opgeheven. De verkoop van de data leverde Avast vele miljoen dollars op. In de eerst helft van 2019 had het antivirusbedrijf een omzet van 430 miljoen dollar. Twintig miljoen daarvan was afkomstig van de verkoop van gebruikersgegevens.

"Het is de missie van Avast om gebruikers te beschermen en controle over hun privacy te geven. Elke praktijken die het vertrouwen van gebruikers in gevaar brengen zijn onacceptabel voor Avast", aldus Avast-ceo Ondrej Vlcek. Hoeveel mensen precies door het opheffen van Jumpshot op straat komen te staan is nog niet bekend.

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.