Ga naar inhoud

Avast schakelt onderdeel virusscanner uit wegens ernstig lek


Aanbevolen berichten

Antivirusbedrijf Avast heeft vanwege een ernstig beveiligingslek besloten om een onderdeel van de antivirussoftware uit te schakelen. Volgens de virusbestrijder is dit nodig om de meer dan vierhonderd miljoen gebruikers tegen misbruik van de kwetsbaarheid te beschermen.

Het beveiligingslek werd ontdekt door beveiligingsonderzoekers Tavis Ormandy en Natalie Silvanovich van Google. De kwetsbaarheid bevond zich in de JavaScript-interpreter van de virusscanner. Dit onderdeel van de antivirussoftware controleert verdachte JavaScript-bestanden. Het beveiligingslek maakte het volgens Avast in theorie mogelijk voor aanvallers om op afstand code uit te voeren.

Ormandy waarschuwde Avast op 4 maart voor het beveiligingslek. Op 9 maart publiceerde de onderzoeker een tool waarmee het eenvoudiger werd om de JavaScript-interpreter te onderzoeken. Eventueel gevonden kwetsbaarheden zouden door een worm zijn te misbruiken, waarschuwde Ormandy. Vandaag meldt Avast dat het kwetsbare onderdeel bij gebruikers is uitgeschakeld.

De virusbestrijder benadrukt dat dit geen gevolgen voor de functionaliteit van de antivirussoftware heeft, aangezien die over meerdere beveiligingslagen beschikt. Volgens Ormandy heeft Avast de juiste beslissing genomen, aangezien er een zeer groot oppervlakte was om gebruikers aan te vallen.

Image

 

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.