Ga naar inhoud

NCSC meldt toename van spamcampagnes met Emotet-malware


Captain Kirk

Aanbevolen berichten

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid meldt een toename van spamcampagnes die de Emotet-malware verspreiden. Volgens het NCSC zitten de campagnes dermate goed in elkaar, dat er is besloten om een waarschuwing af te geven.

Emotet is een "modulaire malwarefamilie" die allerlei aanvullende malware op systemen kan installeren, wachtwoorden uit browsers en e-mailclients steelt en zelf zeer lastig te verwijderen is. Om zich te verspreiden maakt Emotet gebruik van e-mails die als bijlage .docx-bestanden met kwaadaardige macro's bevatten.

"Eén van de karakteristieken van de malware is dat het adresboek van het slachtoffer wordt gebruikt om mailadressen te stelen die vervolgens weer worden ingezet voor verdere spam-mails. Hierdoor lijken de e-mails voor een ontvanger afkomstig te zijn van een bekende persoon", aldus het NCSC. Het doel van de huidige Emotet-campagnes is onbekend.

Beveiligingsadvies

Om infecties met Emotet te voorkomen adviseert het NCSC om verschillende best practices te volgen, zoals het blokkeren van bepaalde e-mailbijlagen met .dll, .exe, .zip en andere bestandsextensies. Tevens wordt aangeraden om gebruikers zo min mogelijk rechten te geven, netwerken en functies te scheiden en onnodige communicatie binnen netwerken en systemen zoveel mogelijk te beperken. Vorige week waarschuwden ook Frankrijk, Japan en Nieuw-Zeeland voor nieuwe Emotet-aanvallen. Daarnaast kwam Z-Cert met een waarschuwing voor de Nederlandse zorgsector.

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.