Ga naar inhoud

Bestanden inpakken en uitpakken met Windows 10


droske
 Delen

Aanbevolen berichten

Inpakken en uitpakken van bestanden noemt men ook wel eens zippen en unzippen of comprimeren en decomprimeren.

 

Gecomprimeerde (samengedrukte) bestanden nemen minder ruimte in. Dat spaart opslagruimte op de vaste schijf en komt de snelheid ten goede bij verzenden via e-mail. Gecomprimeerde bestanden moeten voor gebruik weer gedecomprimeerd of 'uitgepakt'  worden.

 

Er bestaan heel wat al dan niet gratis tools om te zippen en unzippen, maar zippen en unzippen met Windows 10 zelf is ook mogelijk!

 

Windows 10 beschikt van huis uit over allerlei ingebouwde tools. Ze zijn vaak minder veelzijdig dan tools voor dezelfde klus die door derden geleverd worden. Denk aan bijvoorbeeld de foto-viewer in Windows 10. Hij werkt, maar echt handig en snel is hij zeker niet in gebruik. Toch betekenen al dit soort ingebouwde zaken wel dat het besturingssysteem direct na installatie al redelijk bruikbaar is zonder nog een hele berg aan software te hoeven installeren. Zippen en unzippen met Windows 10 is een van die dingen die zonder verdere extra tools mogelijk zijn. In gebruik is het simpel.

 

Zippen, ofwel comprimeren

Om een of meer bestanden te zippen, start je de Verkenner en blader je naar een map met daarin bestanden die je wilt comprimeren. Want dat is zippen: comprimeren van bestanden volgens het zip-protocol. Daarbij geldt dat niet alles zich even goed laat samenpersen. .jpg-afbeeldingen bijvoorbeeld zijn al zo geoptimaliseerd dat (veel) verder comprimeren niet lukt. Word-documenten en ook programmabestanden zijn dan vaak weer wel fors te verkleinen. Ook grafische bestanden als bijvoorbeeld het aloude .bmp zijn goed te zippen. Last but not least zijn zip-bestanden – eenmaal verkleind – goed te mailen of op andere manieren te delen. Je kunt bijvoorbeeld alle bij een project behorende bestanden in één bestand samenpakken.

 

Een zipje maken (en weer unzippen)

zippen en unzippen met Windows 10 Zippen maar, die bestanden!

 

Goed, we waren dus bij de Verkenner-map gebleven. Selecteer daarin een of meerdere (Control-klik) bestanden. Klik dan met de rechter muisknop op deze selectie, gevolgd door een klik op Gecomprimeerde (gezipte) map onder Kopiëren naar in het geopende contextmenu. Als het om een paar kleine bestanden gaat, is de zip-actie razendsnel afgehandeld; in geval van meerdere grote bestanden kan het langer duren. Hoe dan ook, na afloop zie je in de Verkenner een .zip-bestand waarvan je de naam naar wens aan kunt passen.

 

Unzippen is een kwestie van dubbelklikken op een zip-bestand. Als erom gevraagd wordt, kies je voor Verkenner om de zip mee te openen. Je ziet dan een nieuw Verkenner-venster met daarin de bestanden die in de zip aanwezig zijn. Je kunt op een bestand dubbelklikken om het te openen. Of je ‘unzipt’ de zaak echt door de bestanden het Verkenner-venster met de zip-inhoud naar een map te kopiëren.

 

 

Bron: https://blog.computercreatief.nl/

 

aangepast door droske
Lettergrootte gewijzigd
Link naar reactie
Delen op andere sites


Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...