Ga naar inhoud

Securitybedrijf: gestolen data na betaling aan crimineel niet altijd verwijderd


Aanbevolen berichten

Criminelen die organisaties met ransomware infecteren stelen geregeld ook de data van hun slachtoffers. Mocht het bedrijf niet willen betalen voor het ontsleutelen van de data, bijvoorbeeld omdat er nog een werkende back-up beschikbaar is, dreigen de criminelen met de publicatie van de gestolen data.

Een bekend voorbeeld is cloudsoftwarebedrijf Blackbaud dat door ransomware werd getroffen. Voordat de aanvaller de ransomware uitrolde werd er eerst allerlei data van Blackbaud en diens klanten gestolen, waaronder de TU Delft en Universiteit Utrecht. Het ging om de privégegevens van zo'n 250.000 alumni, donateurs en relaties van de Nederlandse universiteiten. Van zesduizend afgestudeerden van de Universiteit Utrecht werden ook burgerservicenummers buitgemaakt. Blackbaud betaalde de verantwoordelijke crimineel om de gestolen data te verwijderen.

Volgens securitybedrijf Coveware blijkt uit de praktijk dat criminelen niet altijd hun woord houden. Zo zijn er meerdere gevallen bekend waarbij slachtoffers die betaalden een aantal weken later met dezelfde gestolen data opnieuw werden afgeperst. Ook zijn er voorbeelden van criminelen die de gestolen data, nadat slachtoffers hadden betaald, alsnog publiceerden.

Organisaties van wie de data wordt gestolen moeten er dan ook niet van uitgaan dat de data echt wordt verwijderd, aldus Coveware. Volgens het securitybedrijf moeten organisaties er daarom rekening mee houden dat aanvallers de gestolen data aan andere criminelen doorverkopen of de organisatie er opnieuw mee afpersen. "Het betalen van de aanvaller om de gestolen data niet te publiceren heeft bijna geen voordelen voor het slachtoffer", zo laat het bedrijf weten.

 

bron: security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.