Ga naar inhoud

Vierhonderd Exchange-servers in België geïnfecteerd met malware


Aanbevolen berichten

Van meer dan vierhonderd Exchange-servers in België staat vast dat ze geïnfecteerd zijn met malware, zo stelt het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) van de Belgische overheid. De organisatie waarschuwde eerder deze week al voor een "tsunami aan cyberaanvallen" als gevolg van de kwetsbaarheden in de mailserversoftware van Microsoft.

Afgelopen maandag waren meer dan duizend Microsoft Exchange-servers in het land nog altijd kwetsbaar omdat beschikbare beveiligingsupdates niet waren geïnstalleerd. Van vierhonderd van deze kwetsbare servers staat vast dat aanvallers de kwetsbaarheden hebben gebruikt om een webshell te installeren. Een webshell is een script dat aanvallers op servers plaatsen om toegang te behouden en op afstand code en commando's uit te voeren.

Vaak worden webshells voor verdere aanvallen ingezet. Iets waar ook het CCB rekening mee houdt: "We vrezen dan ook dat sommige organisaties en bedrijven de komende dagen en weken het slachtoffer worden van ransomware of dat er data gestolen zal worden." De Belgische overheidsinstantie is nu begonnen om getroffen organisaties en bedrijven waarvan contactgegevens beschikbaar zijn te waarschuwen.

Het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum (NSCS) liet afgelopen dinsdag weten dat het Exchange-lek ook voor grote schade bij Nederlandse organisaties heeft gezorgd. Zo is er data van getroffen organisaties gestolen, zijn servers met malware besmet, backdoors geïnstalleerd en worden mailboxen te koop op internet aangeboden.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites


 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...