Ga naar inhoud

Microsoft: contactformulier websites gebruikt voor unieke malware-aanval


Aanbevolen berichten

Criminelen maken op grote schaal gebruik van de contactformulieren van websites om op een unieke wijze malware te verspreiden, zo stelt Microsoft. Volgens het bericht dat de aanvallers via het contactformulier achterlaten heeft de betreffende website zich schuldig gemaakt aan copyrightschending. Als de afbeeldingen in kwestie niet snel worden verwijderd dreigt de afzender met juridische stappen.

De afbeeldingen zijn via een meegestuurde link te bekijken. De link wijst echter naar een Google-pagina die alleen toegankelijk is wanneer de gebruiker via zijn Google-account inlogt. Volgens Microsoft kan het gebruik van een contactformulier met een Google-url die alleen via authenticatie toegankelijk is ervoor zorgen dat beveiligingssoftware het bericht niet als kwaadaardig detecteert.

Zodra de gebruiker op de Google-pagina is ingelogd wordt er automatisch een zip-bestand gedownload dat een js-bestand bevat. Dit bestand, wanneer geopend door het slachtoffer, downloadt de IcedID-malware. Deze malware kan het netwerk van de getroffen organisatie verder verkennen, inloggegevens stelen en aanvullende malware installeren, zoals ransomware.

Op internet zijn vele duizenden reacties te vinden die de aanvallers via het contactformulier van de betreffende website hebben achtergelaten en waarin met juridische stappen wordt gedreigd. Microsoft raadt organisaties aan om hun gebruikers over social engineering-aanvallen als deze voor te lichten.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites


 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...