Ga naar inhoud

Microsoft stopt ondersteuning Windows 10 Home en Pro versie 1909


Aanbevolen berichten

Microsoft stopt volgende maand de ondersteuning van Windows 10 Home en Pro versie 1909 wat inhoudt dat gebruikers geen beveiligingsupdates meer ontvangen. Verder zullen alle edities van Windows 10 versies 1809, op de LTSC-versies na, en Windows 10 versie 1803 vanaf 11 mei niet meer worden ondersteund, zo laat Microsoft nogmaals weten.

Twee keer per jaar brengt de softwaregigant een grote feature-update uit voor Windows 10. In het geval van Windows 10 Home, Pro, Pro Education en Pro for Workstations worden die achttien maandenlang met beveiligingsupdates ondersteund. Gebruikers die na deze periode nog patches willen blijven ontvangen moeten naar een nieuwere versie upgraden. Windows 10 versie 1909 verscheen op 12 november 2019.

Voor Windows 10 Enterprise, Education en IoT Enterprise hanteert Microsoft een ander supportbeleid. Feature-updates die in de tweede helft van het jaar verschijnen worden 30 maanden met beveiligingsupdates ondersteund. Feature-updates die in de eerste helft van het jaar uitkomen kunnen 18 maanden op beveiligingsupdates rekenen. Ook gebruikers van deze versies zullen na de supportperiode naar een nieuwere Windows 10-versie moeten upgraden om updates te blijven ontvangen.

Windows 10 Enterprise en Education versies 1803 en 1809 verschenen respectievelijk op 30 april 2018 en 13 november 2018. Oorspronkelijk zou de support van versie 1803 op 10 november 2020 eindigen, maar Microsoft besloot dit vanwege de coronapandemie met zes maanden te verlengen. Dit moest organisaties meer tijd geven om naar een nieuwere Windows 10-versie te upgraden.

De LTSC-release van Windows 10 is bedoeld voor systemen en omgevingen waar functionaliteit en features lange tijd hetzelfde moeten blijven en alleen beveiligingsupdates worden geïnstalleerd. Het gaat dan bijvoorbeeld om medische systemen, industriële procescontrollers en luchtverkeersleidingssystemen. Deze systemen zijn vaak voor één specifiek doel ontwikkeld.

Om deze systemen te ondersteunen kwam Microsoft met de Windows 10 Long Term Servicing Channel (LTSC)-release. Gedurende tien jaar blijven de features en functionaliteit van deze versie ongewijzigd. Alleen beveiligingsupdates worden beschikbaar gemaakt. Microsoft besloot afgelopen februari om de support van nieuwe Windows 10 Enterprise LTSC-versies tot vijf jaar te beperken. Windows 10 versie 1809 LTSC blijft echter tot en met 2028 ondersteund.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.