Ga naar inhoud

Test: weinig onderscheid tussen virusscanners voor Windows 10


Aanbevolen berichten

Het Duitse AV-Test Institute heeft 21 antivirusprogramma's voor Windows 10 vergeleken waaruit blijkt dat de geteste virusscanners elkaar weinig ontlopen. Van de 21 pakketten werden er 17 als "Top Product" bestempeld, waaronder de gratis virusscanner Microsoft Defender die standaard in Windows 10 zit.

De antivirusprogramma's werden beoordeeld op de detectie van malware, prestaties en bruikbaarheid. Voor de drie onderdelen konden de pakketten bij elkaar 18 punten verdienen. Bij de detectie van malware werd gekeken naar 278 "zero-day" malware-exemplaren en bijna 17.000 malware-exemplaren die in de laatste vier weken voor de test werden ontdekt.

Voor de detectie van de zero-day malware, wat in de definitie van AV-Test onbekende, nieuwe malware is, werd er een gemiddelde score van 99,3 procent gehaald. De test met de bijna 17.000 malware-exemplaren leverde een gemiddelde detectiescore van 100 procent op. Acht virusscanners scoren op beide onderdelen 100 procent (AhnLab, Avast, AVG, Bitdefender, ESET, G DATA, Microsoft en NortonLifeLock). Om op dit onderdeel zes punten te scoren was het niet noodzakelijk om ook alle malware te detecteren. Microworld en PC Matic zetten met respectievelijk 4 en 4,5 punten de laagste detectiescore neer

Bij het tweede onderdeel, de prestaties, werd naar zaken als het bezoeken van websites, downloaden van bestanden, installeren en draaien van software en het kopiëren van bestanden gekeken en welke invloed de pakketten hierop hadden. Twintig van de 21 pakketten scoren de maximale 6 punten. Alleen Avira komt lager uit met 5,5 punten. Volgens AV-Test laat dit zien dat virusscanners tegenwoordig nog nauwelijks impact op systemen hebben.

Tijdens het laatste onderdeel van de test, de bruikbaarheid, kwamen de 'false positives' aan bod. In deze gevallen beschouwt de virusscanner schone software als malware of schone websites als besmet. Iets wat als het bijvoorbeeld om systeembestanden gaat vervelende gevolgen kan hebben. Voor de test werden meer dan een miljoen schone websites en bestanden gebruikt. Zestien pakketten halen de maximale 6 punten. PC Matic eindigt op dit onderdeel met 4 punten onderaan.

Van de 21 virusscanners weten er uiteindelijk veertien op alle drie de vlakken maximaal te scoren. PC Matic is met 14,5 punten hekkensluiter. Om als topproduct bestempeld te worden was het niet nodig om de maximale score te halen. Ook producten met 17,5 punten krijgen dit stempel. Naast het gratis Microsoft Defender wist ook het gratis Avast Free Antivirus de maximale score te halen.

 

bron: https://www.security.nl

Link naar reactie
Delen op andere sites


 Delen

×
×
  • Nieuwe aanmaken...